Je Räikkönen skutečnou referencí zlepšení Ferrari?

Je Räikkönen skutečnou referencí zlepšení Ferrari?

Sebastian Vettel vyhrál dva ze tří prvních závodů letošní sezóny a je lídrem šampionátu. Je to ale možná Kimi Räikkönen, kdo ukazuje skutečný pokrok Ferrari.

Se zajímavým názorem přišel Scott Mitchell z Autosportu. Podle něj je skutečnou referencí pokroku Ferrari Kimi Räikkönen.

Od začátku každého víkendu je konkurenceschopný a je velmi blízko svému týmovému kolegovi.

Räikkönenův kvalifikační deficit byl v prvních třech víkendech 0,073 s. Vloni to bylo za stejnou dobu 0,391 s a v průběhu celé sezóny v průměru 0,276 s.

Je to nejkonkurenceschopnější Räikkönen od poslední třetiny sezóny 2016, kdy Vettelova forma upadala poté, co bylo zřejmé, že o titul bojovat nebude.

Pro Räikkönena mluví také srovnání jeho nejlepšího času víkendu s nejlepším celkovým časem. Vloni to bylo v prvních třech víkendech 100,81 %. U Hamiltona to bylo 100,01 % a u Vettela 100,355 %. Letos je to u Räikkönena 100,359 %, Vettela 100,277 % a Hamiltona 100,312 %.

Räikkönen se obvykle nedokáže tak rychle přizpůsobit vozu, který mu nevyhovuje. S SF71H byl ale evidentně okamžitě spokojený.

Vůz si zachoval konzisentnost předchůdce, dává jezdcům dobrý pocit a stabilitu vpředu.

V tabulce to vypadá samozřejmě jinak. Vettel má 54 bodů a dvě vítězství, Räikkönen 30 bodů. Ztráta ale nesouvisí ani tak s formou Räikkönena v závodech, jako spíše s vnějšími vlivy – pit stopem v Bahrajnu a strategií v Šanghaji, kde ho podle některých Ferrari vyloženě obětovalo.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud