Je na obzoru nový tým formule 1? Jean Todt mírní očekávání  | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Je na obzoru nový tým formule 1? Jean Todt mírní očekávání

Formule 1 se nyní soustředí na dokončení nových pravidel. Mohl by do F1 po jejich zavedení přijít také nový tým?

Dnes už víme, že v roce 2021 do F1 nevstoupí žádný nový dodavatel pohonných jednotek. Přilákání nových výrobců byl původně jeden z hlavních cílů změn.

Ale co nový tým? Vedení F1 nedávno jen řeklo, že by si přálo mít silný americký tým. Zvětšení startovního roštu nyní evidentně nepatří mezi priority. Pokud se něco změní, pak spíše až s rokem 2022.

Vstoupí do F1 Panthera Team Asia F1?

Ve Velké Británii se ale už chystá tým s prozatímním názvem Panthera Team Asia F1. Dokonce už má továrnu, ale počítá s tím, že v budoucnu bude vyvíjet v Asii. 

Spoluzkladatelem týmu je Benjamin Durand. Dříve působil u SMP Racing, která má aktivity napříč motorsportem. 

Duran pro RaceFans uvedl, že se tým zaměřuje na vstup do F1 v roce 2021. Momentálně už jedná s výrobci o dodávání pohonných jednotek a také s potenciálními sponzory. Za týmem mají stát investoři z Asie (odtud název týmu). 

Lidé okolo týmu Panthera nyní bedlivě sledují diskuse ohledně nových pravidel. Durand také řekl, že by chtěli být spíše klasickým konstruktérem než jít cestou, kterou se vydal Haas (tedy odebírání co největšího počtu částí).

Todt je skeptický

Podobných pokusů jsme ale už viděli více. Jean Todt v rozhovoru pro Autosport uvedl, že FIA není v kontaktu s žádným vážným uchazečem, který by byl na takové úrovni, aby se dalo otevřít výběrové řízení. 

„Existují také možnosti, jako je to, co se stalo se společností Force India, kde se Racing Point rozhodl tým odkoupit,“ uvedl Todt.

„Všechno závisí na příležitostech. V tuto chvíli jsme rádi, že máme 10 týmů. Čas ukáže, jestli se v budoucnu něco změní.“ Podle Todta je ideální počet týmů někde mezi 10 a 12. 

K týmu Panthera se Todt moc vyjadřovat nechtěl. „Budu opatrný. Neberu v úvahu diskuse, drby a podobné věci. Jsem konkrétní.“

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Doporučujeme

Články odjinud