Je dobře, že FIA našla balanc ohledně politických gest jezdců, míní Zak Brown | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Je dobře, že FIA našla balanc ohledně politických gest jezdců, míní Zak Brown

Šéf McLarenu Zak Brown je toho názoru, že FIA udělala správné rozhodnutí, když se rozhodla omezit politická gesta jezdců během víkendů F1.

V posledních sezonách jsme byli svědky velkého nárůstu politických gest ze strany závodníků F1.

Nejaktivnější byli v tomto smyslu především Lewis Hamilton, který podporoval například hnutí Black Lives Matter, nebo Sebastian Vettel, jenž vedle ekologických poselstvích propagoval také práva komunity LGTB.

Zjevně v kontextu těchto aktivit jezdců se FIA rozhodla aktualizovat Mezinárodní sportovní řád, jímž se řídí všechny závodní série pod patronátem FIA. Na základě nového znění je možné politické názory během velkých cen i nadále prezentovat, ale pouze v případě povolení od FIA.

Na dotaz webu RaceFans pak mluvčí FIA upřesnil, že byla pravidla upravena v souladu s principy Mezinárodního olympijského výboru.

Brown postup FIA kvituje

K novým pravidlům se nyní vyjádřil i šéf McLarenu Zak Brown, podle kterého FIA udělala správné rozhodnutí.

„Je to ošemetné, že? Protože některá témata jsou opravdu dobrá, některá kontroverzní, zatímco některá polarizující,“ uvedl Brown v rozhovoru pro ESPN.

„Myslím, že obecně chceme být sportem, který dělá dobro. Jen je potřeba najít rovnováhu. Není možné, aby byl každý start závodu pro někoho součástí nové politické agendy. Nemyslím si, že je to zdravé, protože to může odvádět pozornost od toho, proč nás lidé sledují,“ prohlásil americký byznysmen.

„Jsem rád, že jezdci a týmy mají otevřené dveře, aby si mohli promluvit s FIA, pokud chtějí nějaký problém prodiskutovat. Každý má právo na svobodu projevu. Občas se to ale vymklo kontrole,“ dodal Brown s tím, že by se formule 1 neměla stát politickým sportem.

Doporučujeme

Články odjinud