Japonec u Toro Rosso? Dříve či později to tak bude, říká Tost

Japonec u Toro Rosso? Dříve či později to tak bude, říká Tost

Toro Rosso je juniorkou Red Bullu. Platí to i poté, co se partnerem a dodavatelem motorů stala Honda. Japonci by ale mohli v blízké době do vozu posadit svého jezdce.

Už vloni se spekulovalo, zda Honda nebude chtít do vozu posadit svého mladého jezdce. Helmut Marko nemá problém vyhodit jezdce i uprostřed sezóny. Během Grand Prix Španělska dokonce kolovala divoká spekulace, že by měl Hartleye už v Kanadě nahradit Pascal Wehrlein.

Na druhou stranu se také může stát, že Ricciardo z Red Bullu odejde, Sainz zůstane u Renaultu a do Red Bullu přejde Gasly. V Toro Rosso by pak bylo volné místo i bez toho, že by byl jeden z jezdců (nejspíše Hartley) vyhozen.

Do Toro Rosso by dříve nebo později mohl zamířit i některý z japonských jezdců. Honda momentálně podporuje dva, kteří závodí ve F2. Tadasuke Makino je aktuálně 17., Nirei Fukuzumi až 18. Druhý jmenovaný je podle všeho favoritem na případnou sedačku.

„Samozřejmě, že existuje spojení s Hondou,“ řekl Franz Tost pro Autosport. „Chceme mít dříve či později japonského jezdce. Je to jen v jeho rukou. Musí ukázat dobré výkony a uvidíme.“

Problém představují body pro super licenci

Dobré výkony budou důležité a nejde jen o přesvědčení určitých lidí. Jezdec musí získat dostatečný počet bodů za umístění v šampionátech. Fukuzumi závodil v GP3, ze které si odnesl 15 bodů. Pokud by chtěl už příští rok závodit za Toro Rosso, musel by skončit ve formuli 2 mezi prvními čtyřmi. 

Na čtvrtém místě je nyní Nyck de Vries se 46 body. Fukuzumi má bodů o 45 méně, takže to na splnění tohoto cíle moc nevypadá.

„Pro Hondu je velmi důležité, aby byla formule 1 a motorsport v Japonsku opět populárnější,“ řekl šéf Hondy pro motorsport Masaši Jamamoto. „Z tohoto důvodu je opravdu důležité mít jezdce F1.“

Foto: F2

Doporučujeme

Články odjinud