Jaký má smysl F1, když se do ní nemohou dostat mladí, ptá se šéf týmu F2

Jaký má smysl F1, když se do ní nemohou dostat mladí, ptá se šéf týmu F2

Šéf týmu Prema Racing Rene Rosin, za který letos v šampionátu formule 2 závodí Charles Leclerc, se nechal slyšet, že by nedávalo smysl, pokud by Monačan nezískal pro sezónu 2018 sedačku ve formuli 1.

Rosin věří, že člen juniorského programu Ferrari Leclerc, ve kterém i současný pilot Ferrari Kimi Räikkönen vidí budoucí hvězdu, je připraven na vstup do formule 1.

Leclerc pro Ferrari testoval v rámci sezónních testů, které se na začátku srpna uskutečnily na maďarském Hungaroringu. Monačan přitom jeden den v rámci sezónních testů strávil s týmem také v loňském roce. 19letý Leclerc, který v loňské sezóně nastoupil za tým Haas také do čtyř pátečních volných tréninků, by mohl být kandidátem na sedačku u Sauberu, s nímž Ferrari spolupracuje.

Sedačku ve formuli 1 by si podle Rosina zasloužili také Pierre Gasly a Antonio Giovinazzi, kteří v loňské sezóně šampionátu GP2 (předchůdce formule 2) obsadili pro tým Prema první dvě místa v konečném hodnocení seriálu.

Gasly letos kombinuje závodění v japonské Super formuli s rolí rezervního pilota Red Bullu, zatímco rezervní pilot Ferrari Giovinazzi letos absolvoval na začátku sezóny dva závody v barvách Sauberu, kde nahradil zraněného Pascala Wehrleina, a nyní za tým Haas nastupuje v pátečních trénincích.

„Jezdci jako Antonio, Pierre, Charles by měli být ve formuli 1, protože si to plně zaslouží,“ řekl Rosin Autosportu. „Je něco úžasného, jak Charles dokáže letos všechno zvládat, takže si skutečně zaslouží šanci.“

„Myslím, že jej musí posadit do vozu (F1), protože jaký by potom měly juniorské formule smysl? Jaký má potom smysl F1, když nejsme schopni do startovního pole dostat ty nejlepší závodníky?“

„Stoffel Vandoorne teď už je ve formuli 1, ale na začátku (jako úřadující šampion GP2) byl uklizen v Super formuli. Pokud se tito piloti nedokáží dostat do formule 1, tak jaký má potom smysl mít formuli 2, formuli 3, formuli 4. Všechny tyto děti sní o formuli 1 a pokud ji nejsou schopni dosáhnout, tak to nemá smysl.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud