Jak Kimi Räikkönen málem nestihl svůj první závod F1

Jak Kimi Räikkönen málem nestihl svůj první závod F1

Kimi Räikkönen ve formuli 1 poprvé závodil v roce 2001 a hned při svém prvním startu za Sauber získal ve Velké ceně Austrálie body. Z úspěšného debutu však nemuselo být nic, jelikož Fin nebyl ještě půl hodiny před startem k nalezení.

Fin, který má nyní na svém kontě 292 velkých cen, odjel v závodní kariéře jen 23 závodů, když se Peter Sauber rozhodl dát mu šanci ve formuli 1.

Pochybnosti o tehdy 21letém Räikkönenovi měla vzhledem k jeho malému množství zkušeností také Mezinárodní automobilová federace (FIA), která Räikkönenovi dala zatím jen provizorní závodní licenci.

Pro každého jezdce, natož pro mladého pilota, který ještě před patnácti měsíci teprve závodil v motokárách, je první start ve formuli 1 velkou událostí, na kterou možná ani nemůže dospat.

Ne tak Räikkönen. Jak vzpomíná bývalý fyzioterapeut týmu Sauber Josef Leberer, ještě 30 minut před startem Velké ceny Austrálie nemohl Räikkönena najít.

„On spal,“ vzpomíná Leberer, jehož slova cituje F1i.

„Řekl jsem: 'Kimi, za pár minut musíš jet svůj první závod!' On odpověděl: 'Oh Josefe, nech mě ještě pět minut spát!' Nikdy předtím ani poté jsem to nezažil,“ říká.

„Je to extrémní klid. Nehraje to, je to přirozené. Nechal jsem ho ještě pár minut spát. Odpočinek je důležitý.“

Po startu z třinácté pozice nakonec Räikkönen dojel do cíle závodu sedmý. Olivier Panis následně dostal ještě penalizaci, která Räikkönena posunula na konečné šesté místo.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud