Jak funguje pětisekundová penalizace

Jak funguje pětisekundová penalizace

V únorové verzi Sportovních pravidel 2014 FIA popsala, jak si budou jezdci odpykávat nový trest pěti sekund.

Technický delegát a ředitel závodů Charlie Whiting už vysvětlil, že pětisekundovou penalizaci budou jezdci dostávat za mírné prohřešky, jako je překročení povolené rychlosti v boxové uličce o 1 km/h.

Pravidla nyní popisují mechanismus odpykávání tohoto trestu. V článku 16.3 se uvádí: "Jezdec musí vjet do boxové uličky, zastavit na svém boxovém stání alespoň na pět sekund a poté se vrátit do závodu. Dotčený jezdec se ale může rozhodnout nezastavit v případě, že do konce závodu už nebude mít v plánu žádnou zastávku v boxech. V takovém případě bude připočteno pět sekund k jeho výslednému času závodu."

Pětisekundová penalizace je totiž mnohem mírnější než desetisekundová, detaily popisuje článek 16.4. Po trestu pěti sekund mechanici smí pracovat na voze. Jezdec zastaví na svém boxovém stání a po uplynutí trestných pěti sekund může proběhnout běžná zastávka.

U klasické desetisekundové penalizace to možné není, během inkriminované návštěvy v boxech mechanici nesmí na voze pracovat, a pokud jezdec potřebuje přezout, musí se do boxů vrátit ještě jednou.

Doporučujeme

Články odjinud