Jezdecké sestavy pro rok 2021: potvrzení jezdci, aktuální spekulace

První přestupy se letos odehrály už v květnu a navíc před prvním závodem sezóny. Obrysy startovního roštu pro rok 2021 se pomalu rýsují.

Mercedes 

  • Hamilton, Bottas

Valtteri Bottas nedávno podepsal další roční smlouvu. Lewis Hamilton zatím smlouvu na příští rok nemá, ale očekává se, že zůstane. Hamilton uvedl, že zatím nepodepsal, protože nechce podepisovat smlouvu v době, kdy ostatní přichází o práci kvůli koronaviru. Nedávno zase uvedl, že se chce nyní soustředit na boj o šampionát. Pokud nebude zajištěn šampionát, nebude uvažovat o otázkách týkajících se budoucnosti.

Poznámka: Tučně jsou uvedeni potvrzení jezdci, kurzívou sice nepotvrzení, ale velmi pravděpodobní.

GettyImages-1191054902.jpg
Foto: Getty Images / Charles Coates

Pokračování 2 / 10

Ferrari

  • Charles Leclec a Carlos Sainz

Charles Leclerc před Vánocemi prodloužil smlouvu do roku 2024, což je na dnešní F1 neobvykle dlouho. Ferrari tím dalo jasně najevo, v kom vidí svou budoucnost. Vedle něj bude jezdit Carlos Sainz.

Půjde o jezdeckou sestavu s průměrným věkem 25 let.

GettyImages-1173157471.jpg
Foto: Getty Images / Dan Istitene

Pokračování 3 / 10

Red Bull

  • Max Verstappen, Alex Albon, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg

Max Verstappen na začátku roku podepsal do roku 2023. Kdo vedle něj? Alexe Albona se Red Bull celou sezónu zastával tak vehementně, že na to musel snad mít samostatného zaměstnance v PR oddělení. Před Grand Prix Portugalska ale začal otáčet a dal Albonovi dva závody na to, aby ukázal, že si sedačku zaslouží. Red Bull Albona chce, ale současně potřebuje druhý vůz pro boj s Mercedesem v příštím roce.

Pokud Albon odejde, má přijít někdo mimo program Red Bullu. Mluví se o Pérezovi nebo Hülkenbergovi. Pérez by se hodil nejen kvůli zkušenostem ale i sponzorům. Peníze se budou Red Bullu po konci Hondy hodit. Bude si ale Red Bull vůbec vyrábět motory sám? To je otázka, kterou chce Helmut Marko vyřešit do 20. listopadu. Red Bull nikdy neřekl, že obě věci souvisí, ale logicky minimálně z části mohou...

GettyImages-1188057059.jpg
Foto: Getty Images / Charles Coates

Pokračování 4 / 10

McLaren

  • Lando Norris, Daniel Ricciardo

McLaren vloni Norrise a Sainze potvrdil velmi brzy. Letos tomu v případě jezdců nebylo jinak. Po odchodu Sainze do Ferrari byl Ricciardo asi nejlepší možnost – možná společně s Vettelem, ale ten by byl pro tým nákladnější volbou, kterou si nyní Woking nemůže dovolit. Zak Brown uvedl, že o Vettelovi nikdy neuvažovali. 

Nová sestava je ale velmi kvalitní. Kombinuje zkušenost s mladým talentem a zachovává u fanoušků populární typ „pohodové dvojice“. Kombinace Ricciardo a Norris přinese nepochybně spoustu vtipných okamžiků... 

GettyImages-1207231235.jpg
Foto: Getty Images / Mark Thompson

Pokračování 5 / 10

Alpine

  • Esteban Ocon, Fernando Alonso

Esteban Ocon má smlouvu do konce roku 2021. Kandidátů na druhého jezdce bylo více. Před Grand Prix Štýrska oznámil Renault návrat Fernanda Alonsa, který bude za francouzskou stáj jezdit už po třetí. Měl by mít smlouvu na dva roky. 

GettyImages-584032546.jpg
Foto: Getty Images / Mark Thompson

Pokračování 6 / 10

Aston Martin

  • Lance Stroll, Sebastian Vettel

Racing Point se přejmenuje na Aston Martin. Sergio Pérez sice měl smlouvu do konce roku 2022, ale před Grand Prix Toskánska musel potvrdit, že u týmu končí. O den později Racing Point potvrdil příchod Sebastiana Vettela. 

Lance Stroll by měl také zůstat.

GettyImages-1270789771.jpg
Foto: Getty Images 

Pokračování 7 / 10

AlphaTauri

  • Pierre Gasly, Daniil Kvjat, Juki Cunoda, Alex Albon

Pierre Gasly byl potvrzen před Grand Prix Emilia Romagna. Kdo vedle něj? Daniil Kvjat to zřejmě nebude. I přes konec Hondy je favoritem Juki Cunoda. Nevyloučili bychom však ani možný návrat Alexe Albona.

GettyImages-1188268450.jpg
Foto: Getty Images / Charles Coates

Pokračování 8 / 10

Alfa Romeo

  • Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi

Dlouho se očekávalo, že Alfa Romeo bude mít zcela nové jezdce – možná někoho zkušeného (Hülkenberg) a Micka Schumachera či jiného mladíka Ferrari. Nakonec ale tato hypotéza začala blednout a definitivně zmizela před závodem v Imole. Oba současní jezdci zůstávají. 

GettyImages-1207228596 - 640x320.jpg
Foto: Getty Images / Mark Thompson

Pokračování 9 / 10

Haas

  • Nikita Mazepin, Mick Schumacher

Zatím nevíme, kdo bude jezdit za Haas, ale víme, kdo nebude – jsou to současní jezdci. Oba končí.

Podle aktuálních spekulací budou za tým jezdit Nikita Mazepin a Mick Schumacher. Jedno je jisté (dobře, téměř) – jednu sedačku obsadí mladík Ferrari. Maranello má ve F2 tři jasná želízka, ale favoritem je Mick Schumacher a to samozřejmě nejen kvůli dosavadním výsledkům. Mattia Binotto už uvedl, že se rozhodne v dalších týdnech a čeká se na finále F2 v Bahrajnu.

Druhým jezdcem má být Nikita Mazepin, který také jezdí ve F2 a má za sebou peníze svého otce.

Ekonomicky to pro Haas vypadá dobře. Mazepin přinese peníze, Schumacher jméno.

Zcela bychom nevyloučili ani Sergia Péreze či Nica Hülkenberga, i když jejich šance jsou už spíše nízké.

Šampionát F2:

  1. Mick Schumacher 191 (junior Ferrari)
  2. Callum Ilott 169 (junior Ferrari)
  3. Juji Cunoda 147
  4. Christian Lundgaard​ 145
  5. Robert Shwartzman 140 (junior Ferrari

GettyImages-1164520036.jpg
Foto: Getty Images / Lars Baron

Pokračování 10 / 10

Williams

  • George Russell, Nicholas Latifi

Oba současní jezdci už byli potvrzeni. Později se objevily spekulace, že by Russella mohl nahradit Pérez, ale šéf týmu to v Imole popřel a potvrdil oba jezdce i pro příští rok.

GettyImages-1161765599 - 640x320.jpg
Foto: Getty Images / Mark Thompson 

Doporučujeme

Články odjinud