Jacques Villeneuve se představí v Mostě s vlastním týmem

Jacques Villeneuve se představí v Mostě s vlastním týmem

Mistr světa formule 1 z roku 1997 Jacques Villeneuve bude v sezóně 2020 druhým rokem v řadě působit v šampionátu NASCAR Whelen Euro Series, který na evropském kontinentu nese odkaz slavné zámořské série NASCAR. Kanadský pilot se však do nové sezóny na rozdíl od té uplynulé pustí s vlastním týmem.

Osmačtyřicetiletý Villeneuve založil spolu se svým kamarádem z dětství Patrickem Lemariem v minulém roce jezdeckou akademii FEED Racing, kterou nyní oba přátelé jako závodní tým přihlásili do nadcházející sezóny šampionátu NASCAR Whelen Euro Series. Ten kromě několika evropských okruhů opět navštíví i severočeský Most, kde již letos v červnu s vozy NASCAR závodili Villeneuve a další piloti.

Kompletní sezóny 2020 se zúčastní dva vozy stáje FEED Racing, přičemž do některých závodních víkendů bude moci Villeneuvova stáj nasadit až čtyři závodní speciály. Villeneuve i Lemarie budou stálými piloty týmu, druhý jmenovaný ale svoji sedačku během roku několikrát uvolní pro sedmnáctiletého Belgičana Simona Pilateho.

„Tento projekt má za cíl dát šanci mladým talentům a pomoci jim k tomu, aby se stali profesionály,“ vysvětloval Villeneuve pro Autosport.

„Vždy jsem miloval tyto vozy a závody. Minulý rok jsme nasbírali cenné zkušenosti a jsme připraveni posunout se o krok dále,“ řekl Kanaďan, který tak připomněl, že v letech 2007 až 2014 nasbíral celou řadu startů v různých severoamerických sériích v hierarchii NASCAR.

„S Patrickem se známe od našich osmi let. On býval testovacím pilotem týmu BAR ve formuli 1 a společně jsme založili akademii FEED Racing. Toto je další přirozený krok kupředu.“

„Série Euro NASCAR je perfektní pro výuku základů řízení závodního vozu.“

„Je to nebojácné a agresivní závodění s minimem elektroniky, k dispozici máte hodně koňských sil.“

Sezóna 2020 NASCAR Whelen Euro Series odstartuje 25. dubna ve Valencii na okruhu Ricarda Torma, mostecký závodní víkend bude na programu 20. a 21. června.

Foto: Jiří Pekárek / Svět motorů

Doporučujeme

Články odjinud