Jackie Stewart varuje - Hamilton by mohl být u Mercedesu ještě svázanější

Jackie Stewart varuje - Hamilton by mohl být u Mercedesu ještě svázanější

Spekuluje se, že svoboda, kterou Hamilton hledá u Mercedesu, se pojí i s možností volnějšího výběru osobních sponzorů. To se ale může obrátit proti němu.

S názory, že Hamiltonovo opuštění McLarenu a zamíření k Mercedesu není dobrým krokem, již přišla celá řada lidí. Argumenty byly většinou takové, že McLaren pravděpodobně bude mít vůz schopný vítěz, kdežto Mercedes Hamiltonovi nemůže v nejbližší době nic takového s jistotou slíbit. Sir Jackie Stewart vyjmenoval další možná negativa. 

"Lewisův management bude chtít ukázat, že u Mercedesu bude schopen vydělat více peněz zvnějšku (tj. ze strany Hamiltonových osobních sponzorů - pozn. redakce). Jenže čím více takových kontraktů bude Lewis mít, tím více mu vznikne povinností, a to všechno stojí čas," řekl trojnásobný světový šampion.

Mnozí doufají, že Hamilton by u Mercedesu mohl stát u vzniku podobně silného týmu, jaký ve spojení s Rossem Brawnem vytvořil Michael Schumacher. Stewart si ovšem myslí, že srovnávat obě hvězdy formule 1 není úplně dobrý nápad, neboť oba jezdci mají zcela jinou povahu. Setrvání v McLarenu by prý bylo výhodnější - a to i proto, že pro tým z Wokingu bude závodění ve formuli 1 po celou dobu jeho existence prioritou, ovšem nad Mercedesem v tomto ohledu visí otazníky.

"Schumacher byl úplně jiný druh závodníka. Pro něho mimo formuli 1 neexistovalo nic, bylo to to jediné, co ho zajímalo. Lewis má i další zájmy, některé z nich mohou působit rušivě. Měl zůstat u McLarenu - to je tým, který bude ve formuli 1 napořád," prohlásil Jackie Stewart.

O vyjádření třiasedmdesátiletého veterána ze Skotska je v médiích pořád zájem. V nedávné minulosti výrazně propagoval vylepšení bezpečnosti formule 1. Největší slávu mu ale přinesly tituly z let 1969, 1971 a 1973. Kariéru ukončil předčasně, a to právě ve zmiňovaném roce 1973, kdy ve Watkins Glen přišel o život jeho parťák Francois Cevert, ze kterého chtěl Stewart vychovat budoucího šampiona.

Stewart ve formuli 1 strávil devět sezon, a to v týmech BRM (1965-1967), Matra (1968-1969) a Tyrrell (1970-1973).

Doporučujeme

Články odjinud