Italská značka Isotta Fraschini staví vlastní hypervůz pro WEC a Le Mans | Foto: Isotta Fraschini

Foto: Isotta Fraschini

Italská značka Isotta Fraschini staví vlastní hypervůz pro WEC a Le Mans

Už v příští sezoně chce třídu Le Mans Hypercar ve vytrvalostním mistrovství světa FIA WEC obohatit další výrobce. Vlastní vůz staví Isotta Fraschini.

Založena byla v Miláně už v roce 1900 a v roce 1907 oslavila vítězství v závodě Coppa Florio. V současnosti sídlí v Bari a mimo jiné se zabývá výrobou lodních motorů. Taková je krátká vizitka značky Isotta Fraschini, která vyvíjí vlastní hypervůz pro FIA WEC a 24 hodin Le Mans.

Zprávy o zájmu Isotty Fraschini o WEC a Le Mans přinesl specializovaný web dailysportscar.com již v květnu, další informace však poté naznačovaly potíže s financováním projektu. Nakonec to ale vypadá, že stavba hypervozu dostala zelenou a projekt pokračuje.

Vývoj vozu probíhá ve spolupráci s firmou Michelotto (partner Ferrari pro GT program) a společností Williams Advanced Engineering. Pod kapotou se bude nacházet hybridní pohonná jednotka, jejímž základem má být přeplňovaný třílitrový šestiválec. Pohonnou jednotku má pro Isottu Fraschini dodat nejmenovaný německý výrobce.

Kromě závodní verze chystá Isotta Fraschini i supersport pro užití v běžném provozu.

„Od závodního hypervozu vzniknou deriváty pro užití na uzavřených tratích i v běžném provozu,“ stojí v oficiálním prohlášení značky.

„Pro náš návrat na velkou mezinárodní scénu už nemůžeme najít větší výzvu a Isotta Fraschini se konfrontace s konkurencí rozhodně neobává.“

Italská značka předběžně plánuje debut ve FIA WEC 29. dubna 2023 v belgickém Spa. Nový hypervůz tak určitě neuvidíme 17. března v Sebringu na Floridě a ani 16. dubna v portugalském Portimau.

Kalendář sezony FIA WEC 2023

  1. 1000 Miles of Sebring (USA) 17. března
  2. 6 Hours of Portimao (Portugalsko) 16. dubna
  3. 6 Hours of Spa (Belgie) 29. dubna
  4. 24 Hours of Le Mans (Francie) 10.-11. června
  5. 6 Hours of Monza (Itálie) 9. července
  6. 6 Hours of Fuji (Japonsko) 10. září
  7. 8 Hours of Bahrain (Bahrajn) 4. listopadu

Oficiální týmová prezentace je naplánována na únor do Milána. Kromě Isotty Fraschini se pro roku 2023 chystají do třídy LMH v rámci WEC Toyota, Porsche, Ferrari, Peugeot, Cadillac, ByKolles a Glickenhaus. V roce 2024 pak plánují vstup BMW, Alpine a Lamborghini. 

Doporučujeme

Články odjinud