IndyCar: Skvělý Herta ovládl Lagunu Secu, Grosjean na pódiu | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

IndyCar: Skvělý Herta ovládl Lagunu Secu, Grosjean na pódiu

Předposlední závod sezony IndyCar je minulostí a na slavné trati Laguna Seca se z triumfu raduje Colton Herta. Fanoušci však kromě něj sledovali i nedělní výkon Romaina Grosjeana, který se nebojácnou jízdou probojoval až na stupně vítězů.

Herta se svým monopostem stáje Andretti odstartoval z pole position a první příčku v prvním kole uhájil před dotírajícím stájovým kolegou Alexanderem Rossim.

Startovní tlačenice se obešly bez nehod, pouze Felix Rosenqvist se v úvodním kole roztočil. Naštěstí však Švéd nezpůsobil kolizi a brzy se zapojil zpět do závodu.

Ten byl ovšem záhy neutralizován výjezdem safety caru. Rossiho útok na vedoucího Hertu ve druhém kole vyústil v drobný kontakt, po kterém se někdejší vítěz Indy 500 poroučel do únikové zóny. Rossiho museli vyprostit maršálové a Američan si díky nim vrátil na trať.

K restartu došlo v pátém kole a v kroužení na čele pokračoval Herta. Za ním jezdili Power, Palou, Dixon a Ericsson. Power z vedoucí skupiny po pit stopu záhy vypadl a na čele se začala profilovat skupinka jezdců, kteří si to měli v Kalifornii rozdat o vítězství.

Po jednadvaceti kolech se situace na čele ustálila. Po první sérii zastávek u mechaniků se znovu zabydlel Colton Herta na prvním místě a za ním už jezdil lídr šampionátu Alex Palou s monopostem týmu Chipa Ganassiho.

Na přelomu první a druhé desítky mezitím bojoval Romain Grosjean, který si v rozmezí několika kol dokázal hned dvakrát poradit s legendou IndyCar Scottem Dixonem. Především první předjetí zvedlo fanoušky ze sedaček, bývalý pilot F1 totiž Novozélanďana předjel skrz slavnou „vývrtku“. Po druhém úspěšném útoku už se Grosjean usídlil v top 10.

Když pak o několik okamžiků později zaútočil bývalý pilot stáje Haas na šampiona australských Supercars Scotta McLaughlina, patřilo mu už sedmé místo. Naopak Dixonův závod se výrazně zkomplikoval po kolizi s Takumou Satem ve „vývrtce“.

Ve čtyřicátém kole se jezdci na čele zapojili do série druhých pit stopů. Nejprve zajel k mechanikům pro červenou směs pneumatik Palou, kterého o tři kola později napodobil Herta. Šestadvacetiletý Američan se po návratu z pit lane opět ujal vedení před Španělem.

Situace na čele se poté neměnila. Změny přišly až se závěrečnými zastávkami. Devětadvacet kol před cílem zajel k mechanikům Palou, jehož o kolo později znovu následoval Herta. V tu chvíli převzal vedení Romain Grosjean, na kterého však ještě poslední pit stop čekal.

Francouz zajel k mechanikům týmu Dala Coyna třiadvacet kol před vyvěšením šachovnicové vlajky.

Zatímco Herta v závěrečných momentech závodu stále kroužil první před Palouem, Grosjean se vydal na misi s cílem získat stupně vítězů.

Ženevský rodák a majitel francouzského i švýcarského občanství 15 kol před koncem Grand Prix Monterey vnějškem zatáčky předjel Mexičana O´Warda a byl čtvrtý. O tři kola později zdolal Grosjean i Grahama Rahala a převzal třetí místo.

Na čerstvějších pneumatikách začal pětatřicetiletý závodník dokonce stíhat i vedoucí duo Herta, Palou. Jeho zběsilé tempo však přibrzdil kontakt s o kolo zpět jedoucím Jimmiem Johnsonem.

Žádné drama už nedopustil Colton Herta. Jednadvacetiletý Kaliforňan na své domácí trati v IndyCar už podruhé v kariéře zvítězil, druhý dojel lídr šampionátu Alex Palou. Grosjean skončil třetí a po dvou druhých místech z grand prix verze okruhu v Indianapolis se tak radoval ze třetího umístění na stupních vítězů ve své debutové sezoně v IndyCar.

Šampionát vyvrcholí už příští neděli v Long Beach. Matematickou šanci na titul mají kromě vedoucího Paloua ještě druhý O´Ward a třetí Newgarden. Španělskému mladíčkovi bude ovšem stačit i jedenácté místo bez ohledu na výsledku soupeřů.

Výsledky

P Jezdec Čas / ztráta Kol
1 Colton Herta 2:02:31.5444 95
2 Alex Palou 1.974 95
3 Romain Grosjean 3.708 95
4 Graham Rahal 13.861 95
5 Patricio O'Ward 24.697 95
6 Marcus Ericsson 28.503 95
7 Josef Newgarden 29.726 95
8 Simon Pagenaud 30.421 95
9 Oliver Askew 32.467 95
10 Ed Jones 47.994 95
11 Ryan Hunter-Reay 1:07.184 95
12 Scott McLaughlin 1:13.494 95
13 Scott Dixon 1:16.359 95
14 S.Bourdais   94
15 Jack Harvey   94
16 Conor Daly   94
17 Jimmie Johnson   94
18 R.Van Kalmthout   94
19 Felix Rosenqvist   94
20 J.Hinchcliffe   94
21 Max Chilton   94
22 Callum Ilott   94
23 Dalton Kellett   94
24 H.Castroneves   94
25 Alexander Rossi   93
26 Will Power   93
27 Takuma Sato   83

Doporučujeme

Články odjinud