IndyCar Laguna Seca: Palou vyhrál finále, Power je šampionem! | Foto: Team Penske

Foto: Team Penske

IndyCar Laguna Seca: Palou vyhrál finále, Power je šampionem!

Sezona IndyCar je u konce. Poslední grand prix roku zámořského seriálu hostila kalifornská Laguna Seca. Skvělý závod s vítěznou tečkou předvedl Alex Palou, největší radost měl však v cíli pilot na třetím místě.

Z jedenáctého místa až na první. Neděli v Kalifornii si užil loňský šampion Alex Palou. Španělský pilot týmu Chipa Ganassiho zakončil sezonu 2022 triumfem na ikonickém okruhu Laguna Seca a v konečném hodnocení obsadil páté místo.

Titulovou bitvu mezi dvěma piloty stáje Penske nakonec těsně vyhrál Will Power. Australan dojel v závodě na třetí pozici hned za týmovým kolegou Josefem Newgardenem, a to mu stačilo. Jednačtyřicetiletý pilot získal mistrovský titul o pouhých 16 bodů před americkým parťákem.

Sestřih nedělního závodu

„Po celou sezonu jsem byl klidný, ale ten poslední víkend byl vážně stresující,“ rozpovídal se Power po závodě. Australan získal svůj druhý kariérní titul, osm let od zisku prvního v sezoně 2014.

„V sobotu jsem si ani nemohl vychutnat zisk pole position, protože jsem byl maximálně koncentrován na závod,“ prozradil rodák z Toowoomby v Queenslandu, který den před závodem osmašedesátým kvalifikačním triumfem definitivně zlomil rekord Maria Andrettiho.

„Mentálně mě to vyčerpalo. Ani jsem nebyl schopen projevit takovou radost, jako když jsem v roce 2018 vyhrál Indy 500. Byla to dlouhá, rok trvající cesta za úspěchem. A v duchu celé sezony se nesl i ten poslední závod, takový trpělivý běh na dlouho trať. Tak jsme přistoupili k celé sezoně,“ dodal Penskeho pilot.

Powerovi stačilo pro letošní titul získat jediné vítězství, triumfoval na Belle Isle v Detroitu. Kromě toho však byl hned osmkrát na pódiu. Newgarden sice vyhrál pětkrát, doplatil však na nízkou konzistentnost výsledků.

Piloti stáje Penske obsadili hned tři místa v top čtyřce. Prvního Powera a druhého Newgardena doplnil ještě čtvrtý Scott McLaughlin. Dominanci jednoho týmu narušil pouze šestinásobný šampion Scott Dixon z týmu Chipa Ganassiho na třetí pozici konečného pořadí.

Nováčkem roku se stal bývalý dánský pilot F2 Christian Lundgaard, Romain Grosjean skončil ve své první kompletní sezoně na třináctém místě.

Doporučujeme

Články odjinud