Indie má v plánu uspořádat Grand Prix v říjnu příštího roku

V kalendáři příštího ročníku šampionátu formule 1 by se měla objevit minimálně jedna novinka. V říjnu 2011 plánují Indové svoji vlastní Grand Prix na okruhu poblíž Nového Dillí.

Trať bude součástí sportovního komplexu o rozloze 2800 akrů (1120 hektarů), vzdáleném 35 kilometrů od hlavního města Indie. Jeho součástí bude i kriketový stadión.

"Okruh je součástí soukromého podniku a má rozpočet 350 miliónů dolarů, takže očekáváme, že se i bez vládní podpory do nákladů vejdeme," řekl zástupce pořadatele Mark Hughes pro Reuters. "Očekáváme, že výstavba bude dokončena v červnu 2011 a jakmile ho schválí FIA, budeme moci dokončit výcvik traťových maršálů a lékařských zaměstnanců včas pro závod v říjnu."

Pro svoji první Grand Prix Indové odhadují, že na okruh zavítá 120 tisíc návštěvníků. Smlouvu s Berniem Ecclestonem mají zatím na 10 let. Trať navrhl dvorní architekt formule 1 Hermann Tilke, jenž má na svědomí také Bahrajn, Istanbul, Šanghaj, Sepang, Valencii, Abú Zabí a okruh v Koreji, který rozšířil letošní kalendář.

"Je to vlnící se trať dlouhá 5,5 kilometru," vysvětloval Hughes. "Očekáváme, že bude mít po Monze druhou nejvyšší průměrnou rychlost ze všech okruhů v kalendáři. Všem týmům jsme poslali detaily, které naprogramovaly do svých simulátorů. Poté nám poskytly zpětnou vazbu s návrhy, kde bychom mohli co vylepšit a přidat místa, která nabídnou možnosti pro předjíždění."

K okruhu povede osmiproudá dálnice a v budoucnu Indové plánují výstavbu linky metra z centra Nového Dillí. Ve formuli 1 má Indie už svůj tým Force India a jezdce Karuna Čandhoka.

Doporučujeme

Články odjinud