Ideální situace? Mnohem vyrovnanější startovní pole, myslí si Magnussen

Ideální situace? Mnohem vyrovnanější startovní pole, myslí si Magnussen

V sezóně 2018 obsadil tým Haas páté místo v poháru konstruktérů, a to i díky výsledkům Kevina Magnussena, který pro americkou stáj získal šestapadesát bodů. Haas tak za Renaultem skončil na druhém místě ze „zbytku světa“, Magnussen by však chtěl bojovat i o pódia, čehož se ovšem s monopostem středu pole zřejmě jen tak nedočká.

Dánský pilot si proto myslí, že by formule 1 potřebovala mnohem vyrovnanější startovní pole, aby i menší týmy měly šanci bojovat o umístění na stupních vítězů.

Tento problém by mohla pomoci vyřešit plánovaná nová pravidla, která budou platit od sezóny 2021. S jejich zavedením se do formule 1 pravděpodobně dostane i rozpočtový strop, ze kterého by mohly menší týmy profitovat.

K současné situaci ve startovním poli se vyjádřil i sportovní ředitel formule 1 Ross Brawn, který ji považuje za neakceptovatelnou. Během posledních dvou sezón získaly týmy ze středu pole pouze dvě pódia a Renault v loňském roce zaostal na čtvrtém místě v poháru konstruktérů za třetím Red Bullem o propastných 297 bodů.

„Pro formuli 1 by bylo ideální, aby měla mnohem vyrovnanější startovní pole,“ řekl Kevin Magnussen pro televizní stanici ESPN.

„Vždycky budeme mít dva nejlepší týmy bojující o vítězství a těmi týmy budou většinou Ferrari a Mercedes. Lidé budou navíc vždy chtít pracovat v těchto týmech.“

„Bylo by ale skvělé, kdyby i menší týmy, jako třeba Haas, měly možnost jednou za část vyhrát a získat pár pódií za rok.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud