Iceman: Co na něj práskli jeho blízcí?

Iceman: Co na něj práskli jeho blízcí?

Na otázky novinářů skoro neodpovídá, ať už vyhraje, nebo ze závodu odstoupí, tváří se pořád stejně. Takovou image si Iceman vytvořil ve formuli 1. Jaká je ale jeho lidská tvář?

Kimi Räikkönen. Jeden z nejznámějších jezdců ve formuli 1, mistr světa z roku 2007, drsňák, kterého nechá chladným snad úplně všechno. Ne náhodou mu tak na začátku sezony 2002 Ron Dennis vymyslel přezdívku „Iceman“, kterou si během krátké chvíle oblíbili jak kolegové v paddocku formule 1, tak i média a fanoušci královny motorsportu. Co ale o Kimiho povaze prozradili jeho nejbližší?

Finova maminka Paula vzpomíná, že svého syna viděla vyvedeného z míry pouze jedinkrát, a to už před mnoha lety. Tenkrát vzala šestiletého Kimiho na preventivní prohlídku k jeho pediatrovi. Zatímco si s lékařem povídala o synově zdravotním stavu, Kimi seděl v koutě a měl si hrát s hračkami, kterými byl doslova zavalen. Chlapce však najednou něco velmi rozrušilo a začal si okusovat nehty na rukách.

"Doktor tak začínal mít podezření, že má Kimi asi problémy se soustředěním," vysvětlila Paula. "Jenomže ono to celé bylo jenom o těch hračkách kolem něj," dodává se smíchem. "V té době si Kimi rád hrál s puzzlemi no a zdálo se mu, že skládačky v ordinaci jsou příliš primitivní. Viděl tam puzzle pro starší děti, od deseti do patnácti let, ale nedostal je. Sestřička mu je odmítla dát s tím, že jsou pro starší děti, než je on.

Nakonec ale Kimi dostal skládačku o něco složitější, dal ji dohromady a začal se usmívat. Doktor, teď už přesvědčený, že dítě nemá žádný problém s koncentrací, se smál," vypráví s rodičovskou hrdostí v hlase maminka slavného pilota.

Už v takhle raném dětském věku tedy Fin dokazoval svému okolí, jak obrovskou má vůli a sebevědomí. "Vždycky si jde svojí cestou," potvrzuje Paula. "Pokud se už rozhodl, neuděláte vůbec nic, abyste ho přesvědčili o něčem jiném. Když jsem ho jako dítě chtěla donutit pomáhat s domácími pracemi, třeba vynést odpadky, musela jsem na to jít jinak, když jsem viděla, že se mu nechce. Třeba: ´Nevynášej odpadky, já si to udělám.´. Pak to Kimi obvykle udělal," vzpomíná jeho maminka.

A kdy si vlastně Räikkönenovi všimli, že mají doma budoucí hvězdu královny motorsportu?

"Nejbližší lidé, jako jsou rodiče, nikdy takové věci nevidí sami," přiznává Paula. "Myslím, že jsme si nějakých slibných náznaků poprvé všimli, když Kimimu bylo kolem deseti a začínal v juniorských třídách na motokárách ve Finsku. Tatínek jednoho z jeho soupeřů, který měl hodně zkušeností jako mechanik svého syna, se najednou začal vyptávat: ´Kdo je ten chlapec ve voze číslo 104?´(což byl Kimi). Tenkrát řekl, že s takovým přístupem a rychlostí to dotáhne daleko. A měl pravdu."

Synovou největší předností a zároveň klíčem k úspěchu je prý jeho zarytost dosáhnout svých cílů: "Až absurdní vůle pokaždé vyhrát a niky se nevzdávat, to je Kimi. Od doby, kdy začínal závodit, pokaždé točil volantem tak dlouho, dokud se kola otáčela. Myslím, že v sobě má takový ten finský styl houževnaté bojovné odvahy, který nazýváme „sisu“ (síla vůle, pozn. redakce)."

Ačkoliv je si Kimiho rodina vědoma jeho touhy po dalších a dalších výzvách, jeho návrat do formule 1 je všechny docela překvapil. "Upřímně řečeno, udivilo mě to. Pokud se Kimiho nezeptám jako první, nikdy se mnou o své práci nemluví. Zaslechla jsem ale nějaké zvěsti o tom, že jedná s Williamsem, tak jsem se ho zeptala. Řekl, že půjde do Lotusu, protože to pro něj byla lepší možnost.

To bylo překvapení. Jeho přátelé mi říkali, že byl už dost unavený a že s formulí 1 už skončil a on se pak najednou vrátil. Myslím, že ta přestávka pro něj byla dobrá, protože teď si zase závodění naplno užívá."

Pravého Kimiho zná nejen jeho maminka, ale i ostatní členové rodiny a jeho nejbližší přátelé. Starostlivý přítel, který je vždycky ochotný pomoci všem kolem sebe, i když se kvůli tomu musí obětovat. Tak Icemana popisují ti, kdo ho opravdu znají.

Kimiho bratr Rami má dva syny, Justuse a Tiituse. Staršímu z nich, Justusovi, je dokonce pilot kmotrem. "Chlapci mají s Kimim podobný vztah, jako jsem měl já. Soutěží spolu při každé příležitosti. Kimi jim rád kupuje všechny možné dětské závodnické věci. Tyhle Vánoce jim koupil tablety, no, spíš bych měl říct, že Santa Claus jim přinesl tablety," směje se Rami.

Jak moc si je ale dnes Rami s bratrem blízký?

"Kimi je můj bratr. Myslím, že spolu máme normální bratrský vztah. Mluvíme spolu skoro každý týden, hrajeme lední hokej a děláme společně další sporty. Oba máme svoji práci a ta nám oběma zabírá čas. Obzvlášť pak Kimimu, který pracuje a cestuje opravdu hodně," dodává Finův starší sourozenec.

 

Doporučujeme

Články odjinud