I přes vypadnutí v Q2 Verstappen obhajuje „logickou“ strategii

I přes vypadnutí v Q2 Verstappen obhajuje „logickou“ strategii

Max Verstappen z Red Bullu se v kvalifikaci na Velkou cenu Kanady vozů formule 1 nedostal do třetí části. Nizozemec věří, že měl „velkou smůlu“, když se ve snaze kvalifikovat se na střední sadě pneumatik mezi deset nejrychlejších nedostal.

Podobně jako oba jezdci Ferrari a Mercedesu se Verstappen pokusil do třetí části dostat na střední směsi pneumatik, na které by v tom případě také startoval do závodu.

Po prvním pokusu však byl mimo postupové pozice. Při druhém pokusu, kdy měl na svém voze už měkkou sadu, mířil za postupem, když Kevin Magnussen havaroval na cílové rovince a Verstappen nemohl svůj pokus dokončit.

Verstappen tak v kvalifikaci obsadil jedenácté místo. Na startu si však o dvě pozice polepší díky penalizaci Carlose Sainze Jr. a Magnussenovi, který po nehodě odstartuje z boxů. Devátý Verstappen však bude mít i nadále možnost výběru sady pneumatik pro závod.

Když byl po kvalifikaci dotázán, zda byla jízda na střední směsi v Q2 až příliš riskantní, řekl. „Následně je vždy snadné to říct, v té chvíli se to ale zdálo být logické. Neměl jsem přilnavost, jakou jsem potřeboval. Ve vlásence tam pak byl také provoz, jinak bychom to zvládli. Musel jsem přezout na měkké a červená vlajka byla zkrátka smolná. Myslím, že je to jen velká smůla.“

Verstappen si také myslí, že nebýt takového provozu na trati, jeho čas by na postup do Q3 stačil.

„Bylo by skvělé, kdybych mohl na střední směsi startovat z pátého nebo čtvrtého místa. Startovat na střední směsi desátý je dobré, protože většina z aut před vámi má měkkou sadu, ale na top tři ztrácíte hodně. Není to ideální. Radši bych startoval z pátého místa s měkkou, než z desátého na střední směsi,“ přiznal Verstappen.

Gasly vsadil na měkkou sadu

Jeho týmový kolega Pierre Gasly bez problémů postoupil až do třetí části kvalifikace, když už v Q2 využil měkkou sadu pneumatik.

„Po Q1 jsme viděli, že, hlavně pro nás, nebylo tak jednoduché riskovat. Věděli jsme, že to, co se stalo Maxovi, se mohlo stát i nám, a mysleli jsme si, že se budeme soustředit jen na sebe, na auto s pneumatikou C5 a ujistíme se, že postoupíme do Q3,“ řekl Gasly.

„Byli jsme něco přes desetinu od třetího místa, a to by se podle mě dalo dosáhnout, páté místo je ale slušné. Myslím, že u mě je to hlavně o tom, jak se cítím ve voze a mám pocit, že je to lepší a lepší. Stále to není perfektní, ale myslím, že to jde správným směrem.“

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud