Hvězda NASCAR Busch: F1 musí do Las Vegas, chce-li prorazit v USA

Hvězda NASCAR Busch: F1 musí do Las Vegas, chce-li prorazit v USA

Královna motorsportu podle něj vzhledem k nevalné popularitě potřebuje pořádný trhák.

Formule 1 bude mít výrazně větší šanci prosadit se v USA, zajistí-li si závod v jednom z významných měst, jako například v Las Vegas. Tvrdí to hvězda americké série NASCAR Kurt Busch.

Bernie Ecclestone by rád působení F1 v USA rozšířil o druhou velkou cenu. Texaský Austin by rád doplnil právě o závod v Las Vegas, na jehož plánu se pracuje.

Busch, který se ve Vegas narodil a žije, říká, že správný výběr lokality americké velké ceny je pro F1 klíčový.

„Austin byl americkým snem, postavíte to tam a oni tam přijedou,“ řekl Busch. „Vyšlo to, je ale těžké dosahovat toho znova, aby se lidé vraceli znovu a znovu a znovu.

Způsob, jakým opakované návratnosti docílíte, nabízí turistický průmysl a Vegas je tím známé, tam vám turisté budou jezdit neustále.

Ta skupina, která vám tam přijede v jednom roce se může změnit na úplně jinou skupinu ve druhém. Slyšel jsem o tomhle pohledu na Las Vegas Motor Speedway. Říkají, že vstupenky jsou ze 60% kupovány lidmi mimo Nevadu a Kalifornii, takže turisty tam máte.

A proto je to populární, sedačky zaplníte každý rok. Taková smlouva se podepisuje minimálně na pět let, máte první rok a pak je to větší a větší a větší.“

GettyImages-458048826.jpg

Busch dodává, že reputaci formule 1 uškodil rozkol dvou amerických formulových sérií IndyCar a ChampCar, který mají lidé stále v paměti. Ve stejné době navíc naopak vystřelila nahoru popularita NASCAR.

„Myslím, že máte na jedné straně tohle slabé spojení, zároveň ale NASCAR podnikl správné kroky, aby se proslavil,“ řekl. „My máme 38 závodních víkendů za rok, každý víkend vidíme 80 až 100 tisíc fanoušků, auta jsou na trati, jezdci jsou dostupní, máme zkrátka jiný systém.

Takže NASCAR v Americe, lidé to chtějí mít neustále před sebou. Oni se nechtějí starat o politiku nebo řešit, že je složité vůbec závodníka vidět. Chtějí mít jistotu, že můžou opravdu dostat podpis, ne jen někoho vidět.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson, Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud