Hungaroring čeká rekonstrukce, finančně projekt podpoří vláda

Hungaroring čeká rekonstrukce, finančně projekt podpoří vláda

Dlouho avizovaná přestavba infrastruktury na maďarském okruhu Hungaroring bude zahájena po Velké ceně Maďarska vozů formule 1 v roce 2018. Celý projekt přitom dostane od státu finanční podporu.

Ministři maďarské vlády podepsali smlouvu o financování celého projektu, který vyjde v přepočtu zhruba na tři miliardy českých korun. Celá přestavba je přitom rozdělena do tří fází.

Maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Peter Szijjarto se osobně zúčastnil maďarské velké ceny minulý víkend, kdy měl také možnost svézt se ve dvousedadlovém monopostu F1, a potvrdil, že s představiteli okruhu byla uzavřena dohoda. Hungaroring má přitom smlouvu na pořádání velké ceny F1 do roku 2026.

Okruh přitom určitou formu modernizace potřebuje. Velká část zařízení trati a paddocku je stále původní od roku 1986, kdy Hungaroring hostil první závod F1.

Jako první přijde na řadu přestavba hlavních tribun a veřejných prostor, přičemž v plánu je vytvořit moderní stadionovou sekci kolem poslední zatáčky okruhu a boxové uličky. Tyto práce započnou koncem roku 2018. O dva roky později na ně naváže výstavba nové hlavní věže a komplexu boxů. Plány hovoří také o výstavbě návštěvnického centra a muzea.

„Teď máme plán,“ řekl výkonný ředitel Hungaroringu Zsolt Gyulay pro Autosport. „Vláda se rozhodla. Ministr řekl, že je to zaručeno na 100 procent. Došlo ke zpoždění, protože my chtěli začít v lednu, ale tohle je vláda!“

„Na konci srpna začneme vytvářet architektonické návrhy. Podle mého plánu bychom mohli zahájit přestavbu na konci roku 2018 až do roku 2019. První krok je na vnějšku, tribuny, a druhý je uvnitř okruhu, tedy boxy, v roce 2020. Všechno bude nové. Budeme mít více sedadel, jako moderní stadion.“

Gyulay také dodal, že si již vybudoval dobrý vztah s novým šéfem formule 1 Chasem Careyem od chvíle, kdy Liberty Media převzala vládu nad formulí 1.

„Myslím, že pan Carey je absolutní gentleman,“ dodal. „Máme dlouhodobou smlouvu a myslím, že je trochu jednodušší s nimi spolupracovat. Samozřejmě musíme poděkovat Berniemu (Ecclestonovi) za všechno, s nimi se nám ale pracuje jednodušeji.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud