Hülkenberg se blýskl na domácí půdě pátým nejrychlejším časem

Hülkenberg se blýskl na domácí půdě pátým nejrychlejším časem

Je tak zároveň nejvýše umístěným pilotem z týmů ze středu pole. Do první desítky se probojovali ještě Maldonado a di Resta. Pérez se na startu propadne o pět míst za blokování svých soupeřů.

Force India

Hned třem německým jezdům se podařilo probojovat se v dnešní kvalifikaci mezi nejlepší desítku. Kromě Sebastiana Vettela a Michaela Schumachera potěšil domácí fanoušky svým výkonem také Nico Hülkenberg, jenž zajel celkově pátý nejrychlejší čas. Po penalizaci Marka Webbera si dokonce ještě o jednu příčku polepší a odstartuje jako čtvrtý po boku sedminásobného šampióna. "Cítím se velmi nadšený, protože je vždycky speciální kvalifikovat se dobře, obzvláště ve vašem domácím závodě. Byla to kvalifikace, která měla tak trochu od všeho, protože jsme jezdili na slikách, přechodných i mokrých pneumatikách. Myslím si, že nejzáludnější podmínky přišly během Q3, kdy jsem dostal aquaplaning a vyjel jsem z tratě dokonce během kola, ve kterém jsem vyjel z boxů, a dostal jsem se na trávu. Naštěstí jsem byl schopný pokračovat, na trati bylo ale velmi málo přilnavosti," vysvětluje Nico Hülkenberg, který samozřejmě doufá, že se mu povede před německým publikem dosáhnout na dobrý výsledek. I druhý pilot Force Indie Paul di Resta zasáhl do závěrečných bojů sobotní kvalifikace. V té obsadil deváté místo. Skot přiznal, že nebýt hustého provozu na trati mohl dosáhnout ještě lepšího výsledku. "Déšť nikomu život nezjednodušil, na zadní rovince bylo příliš mnoho aquaplaningu s dvěma nebo třemi velkými kalužemi. Až do konce Q3 jsem se připravoval na mé poslední kolo, ale provoz na trati mi opravdu nepomohl a já jsem měl potíže s tím, abych zajel (rychlé) kolo, které se skutečně počítalo," podotýká di Resta.   

Williams

Na svůj výkon může být patřičně hrdý také Pastor Maldonado z Williamsu. V proměnlivých podmínkách zajel šestý nejrychlejší čas a do závodu odstartuje ze třetí řady. "Dnešní povětrnostní podmínky byly opravdu náročné. Úroveň přilnavosti se během jednotlivých částí velmi měnila. V Q1 a Q2 jsme měli dobré vyvážení, ale když přišel déšť, ztratil jsem spoustu přilnavosti a bylo obtížné bojovat o místa v prvních dvou řadách. Zítra vypadá počasí příznivější, což by našemu vozu mělo vyhovovat," připomání Venezuelan. Jeho slova potvrdil týmový kolega Bruno Senna. "V suchých podmínkách jsme měli dobrou výkonnost, takže být šestnáctí je zklamáním. Když je počasí takové, jaké bylo dnes, je to vždycky tak trochu loterie, protože je klíčové být na trati ve správný čas a z tohoto hlediska jsme měli smůlu," je přesvědčen brazilský závodník.    

Toro Rosso

Tým z Faenzy si dal před GP Německa za cíl zlepšit svoji výkonnost v sobotním souboji s časem a to se mu z části povedlo. Daniel Ricciardo se jen těsně nevešel mezi nejrychlejších deset jezdců. "S tím výkonem jsem spokojený. Jedenáctá pozice je pro nás docela dobrá, (je to) na okraji Q3. Samozřejmě, jsem trochu zklamaný tím, že jsem se nevešel do první desítky, ale celkově nás ten výsledek staví pro zítřek do dobré pozice. Doufejme, že dosáhneme na body, i když se závod pojede na suchu, jak je předpovídáno," říká Australan, který zajel své nejrychlejší kolo až v samém závěru druhé části kvalifikace, kdy se podmínky na trati zhoršovaly. "Během mého stintu jsem se zlepšoval, protože ačkoliv jsem byl na přechodných pneumatikách, zdálo se, že jsem měl více přilnavosti, když bylo na trati více vody. Z tohoto důvodu přišlo mé nejlepší kolo až na konci (Q2)," dodává Ricciardo. Týmový kolega Jean-Eric Vergne byl dnes jedním z těch, kteří doplatili na výkonnostně velmi vyrovnané startovní pole. Jeho působení v kvalifikaci skončilo již po dvaceti minutách jízd. "Mezi mnou a třináctým místem v Q1 byly pouhé dvě desetiny, což je velmi těsné. Vlastně si myslím, že jsem ty dvě desetiny ztratil v poslední zatáčce, ačkoliv mimo to bylo mé kolo docela dobré. Stále doufám v to, že zítra budu mít dobrý závod, protože na suchu vypadáme více konkurenceschopně než před dvěma týdny," poznamenává jeden z nováčků letošní sezony Jean-Eric Vergne.

Sauber

Spíše zklamáním dopadla sobotní kvalifikace pro stáj z Hinwilu. Ani Pérez ani Kobajaši do závěrečných bojů nezasáhli a museli se spokojit s dvanáctým, respektive třináctým místem. "Je to velká škoda. Opravdu to pro nás vypadalo slibně, dokud nepřišel déšť. Poté, co jsem přezul na měkké pneumatiky, jsem skončil v Q1 jako druhý nejrychlejší. Potom jsme vyjeli v Q2 na přechodných pneumatikách a já jsem uvízl v provozu. Měl jsem před sebou vozy, ale nemohl jsem přibrzdit, protože také za mnou byly nějaké," lituje Sergio Pérez. Po skončení kvalifikace přišlo pro Mexičana další zklamání, když mu sportovní komisaři udělili penalizaci v podobě ztráty pěti míst za to, že v Q2 blokoval Räikkönena s Alonsem. Podobné pocity jako Sergio Pérez prožíval také druhý jezdec Sauberu Kamuj Kobajaši: "Je to škoda, protože si jsem jistý, že bychom se v suchých podmínkách snadno dostali do Q3, protože jsme měli velmi dobrou rychlost. Na mokru jsme to ale nezvládli. V suchých podmínkách je moje auto opravdu dobré. Na mokru je to o mnoho lepší, než to bylo v pátek, když jsem s tím velmi zápasil. Provedli jsme nějaké změny, stále to ale ještě není úplně dobré." Zatímco v první části sobotního klání patřil vůz C31 k nejrychlejším na trati, v té druhé šla jeho výkonnost dolů. "Věřím, že to bylo ovlivněno skutečností, že jsme zvolili nastavení, které je vhodné spíše do suchých podmínek. Předpověď pro zítřek říká, že bude sucho, takže naši jezdci budou schopni v závodě útočit," doplňuje Peter Sauber.

Doporučujeme

Články odjinud