Hülkenberg možného konce ve F1 nelituje. Jsem se sebou smířený, říká

Hülkenberg možného konce ve F1 nelituje. Jsem se sebou smířený, říká

Nico Hülkenberg s největší pravděpodobností nebude příští rok na startovním roštu formule 1. Němec však nemá pocit, že by odcházel od nedokončené práce, ačkoliv během kariéry ve F1 nedokázal zatím skončit na stupních vítězů.

Hülkenberg do formule 1 přišel v roce 2010 s vizitkou velmi talentovaného pilota juniorských formulových šampionátů. Němec se stal šampionem formule BMW ADAC (2005), A1GP (2006-2007), Euroserie formule 3 (2008) i GP2 v roce 2009, než přešel do F1.

V ní však během 175 startů v závodech nedokázal získat ani jedno umístění na stupních vítězů, ačkoliv hned v první sezóně ve Williamsu dokázal v Brazílii vyhrát kvalifikaci a startoval z pole position. V závodě pro něj ale maximem zůstávají tři čtvrtá místa.

Pro sezónu 2020 jej u Renaultu vystřídá Esteban Ocon. Hülkenberg si ale nemyslí, že by si měl ve F1 ještě něco dokazovat.

„Nemám pocit, že bych nedokončil práci, protože já svou úlohu odvedl. V průběhu let jsem si vedl dobře, jezdil jsem vyrovnaně, mnohokrát, kdy to bylo na hraně nebo ostatní lidé nebyli najímání a nedostávali práci, jsem byl stále žádaný, najímaný a placený, abych jezdil. I to mluví o nějaké kvalitě,“ říká Hülkenberg, který v roce 2015 vyhrál také závod 24 hodin Le Mans.

„Samozřejmě bych měl radši jiný rekord, více bodů, stupňů vítězů a vítězství, znám ale důvody toho, proč tomu tak nebylo. Jsem se sebou smířený. V noci spím dobře. Rád bych pokračoval v závodění, ale když nebudu, život půjde dál.“

Hülkenberg zatím neřekl nic o svých plánech pro rok 2020. Vyloučil však možnost, že by u některého z týmů ve formuli 1 zastával roli rezervního nebo simulátorového jezdce.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud