Hry o miliony: Force India chtěla zálohu, Haas byl proti, ale veto stáhl

Hry o miliony: Force India chtěla zálohu, Haas byl proti, ale veto stáhl

Force India požadovala zálohu na peníze z podílu na komerčních právech. Haas byl proti, ale veto už prý stáhl.

Je to obehraná písnička. Peníze z podílu na komerčních právech se vyplácí postupně v několika splátkách. Zimní období je pro tým nejhorší z hlediska cash flow. Příjmy jsou menší a výdaje kvůli stavbě vozu naopak vzrostou. Menší týmy si proto požádají o zálohu. Force India to udělala a to nikoliv poprvé.

Podle Auto Motor und Sport chtěla Force India 10 z celkových 80 milionů dolarů, které má dostat. U těchto žádostí se obvykle jedná o formalitu. S vyplacením zálohy však musí souhlasit  také všechny ostatní týmy. Haas byl tentokrát proti.

Také americkému týmu šlo o to, aby dostal peníze v předstihu. V jeho případě se ale jednalo o něco jiného. Jako nový tým musel Haas zaplatit FIA „kauci“ ve výši 20 milionů dolarů, která by mu byla vrácena poté, co v F1 absolvuje dvě sezóny.

Asi nikdo nepochybuje o tom, že Haas letos nastoupí. Tým chtěl proto peníze už nyní. Světová rada motorsportu nakonec odsouhlasila kompromis a Haas dostane část peněz už v průběhu sezóny. Po tomto kroku Haas stáhl své veto pro vyplacení odměny konkurentům z Force Indie.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud