HRT hrozí, že v Monaku podá protest proti foukání difuzorů

HRT hrozí, že v Monaku podá protest proti foukání difuzorů

Diskuze o foukaných difuzorech by mohly nabrat nový rozměr už během závodního víkendu v Monaku. Hispania Racing souhlasí s názorem FIA a je připravena podat oficiální protest.

Mezinárodní automobilové federaci se nelíbí, do jakých extrémů zachází foukání difuzorů výfukovými plyny. K foukání dochází nejen při sešlápnutém plynovém pedálu jezdcem, ale i v ostatních chvílích, pomocí speciálních režimů motoru. FIA chtěla tyto speciální mapy zakázat už před Španělskem, ale nakonec rozhodnutí odložila na červen.

"Je zřejmé, že ostatní vozy nejsou legální a ty týmy mají obrovskou výhodu," řekl šéf HRT Colin Kolles na téma foukaných difuzorů pro BBC. "Je to ilegální. Neodpovídá to pravidlům. Týmům to přináší obrovskou výhodu."

HRT chce proto podat oficiální protest Mezinárodní automobilové federaci. Ten by se dotkl všech ostatních stájích, protože foukaný difuzor už mají všechny.

"Jestli se to nezastaví před Monakem, nebudeme mít na vybranou a podáme protest," pokračoval Kolles. "Nemůžu vám říct, kdy přesně to bude."

Slova šéfa HRT překvapila šéfa Red Bullu Racing. "Předpokládal bych, že teď má větší starosti, než je foukání difuzoru výfuky," reagoval Christian Horner.

Technický delegát FIA Charlie Whiting v Barceloně veřejně vysvětlil, co se federaci na foukání difuzorů mimo akceleraci nelíbí, takže Kolles má dobrý návod, jak svůj protest koncipovat.

Doporučujeme

Články odjinud