Hrajete si na závodníka? Takto se pozná agresivní řidič

Hrajete si na závodníka? Takto se pozná agresivní řidič

Motosporty patří k nejoblíbenějším závodním událostem na světě.

Mnoho fanoušků ale inspirují k tomu, že se svým idolům přibližují i v běžném provozu. Závody ale skutečně patří pouze na okruhy nebo organizátorem uzavřené silniční tahy. Jak se agresivní řidič pozná?

Na dálnici nebrzdí a nezná pravý pruh

Nejnebezpečněji se agresivní řidiči chovají na dálnicích, kde ale naštěstí díky dvěma pruhům a nepřítomnosti nemotorových vozidel a chodců zásadním způsobem ohrozí nejméně ostatních účastníků silničního provozu.

Agresivní řidiči na dálnici zcela ignorují rychlostní limity, na tachometru naopak běžně mají přes 200 km/h. Nutno dodat, že povinné ručení sice pravděpodobně pokryje škody, které způsobí svou nehodou i v této rychlosti, život jim ale pojistka nezachrání.

Pravý pruh jim nic neříká, a pokud si troufnete vjet jim do levého, těšte se na to, že vám předek svého auta těsně nalepí za vás, přičemž agresor vás bude zuřivě problikávat a kličkovat za vámi zprava doleva.

Nejrizikovější jsou agresoři na silnici první třídy

Nejvíce osob ohrožují agresoři na hlavních tazích silnic 1. třídy. Zde agresivní řidiči ignorují zákazy předjíždění. Řítí se vpřed hlava nehlava a patří mezi hlavní viníky v závažných dopravních nehodách.

Agresor předjíždí i v místech, kde k tomu opravdu nejsou vhodné podmínky. Předjíždí v kolonách, v zatáčkách i před horizontem, kdy do protějšího pruhu zkrátka nevidí.

Ve městě si agresor rád poměřuje síly

Ve městech vám tito bezohlední motoristé s oblibou nedají přednost na křižovatce a zcela ignorují pravidla tzv. zipování. Na semaforu rádi stáhnou okénka a předvedou širému okolí svůj hudební repertoár. Na semaforu vytáčí motor a mrkají na řidiče ve vedlejším pruhu. Na oranžovou pak vystřelí dopředu, aby stihli vpravo projet dříve, než padne chodcům zelená, případně dříve, než budou muset dávat kvůli odbočování vlevo přednost protijedoucím vozidlům.

Většina řidičů se naštěstí takto nechová. Čas od času se v malého agresora ale promění téměř každý. Snažte se vždy jednat s chladnou hlavou a ohleduplně vůči všem ostatním kolem vás.

Doporučujeme

Články odjinud