Hotely, pláže, mrakodrapy: Formule E se stěhuje do „čínského Miami“

Hotely, pláže, mrakodrapy: Formule E se stěhuje do „čínského Miami“

Po čtrnáctidenní pauze pokračuje již zítra šampionát formule E, a to ve zbrusu nové lokalitě. Série elektrických monopostů zavítá na čínské území od města San-ja, které leží na ostrově Hainan v Jihočínském moři.

San-ja je se svými téměř sedmi sty tisíci obyvateli nejen nejjižnějším městem ostrova Hainan, ale i nejjižnějším městem celé Číny. Asijská velmoc je přitom pro formuli E velmi důležitá lokalita, protože právě v Číně se v roce 2014 na městském okruhu v Pekingu odehrál vůbec první závod v historii tohoto šampionátu.

Na piloty, týmy a fanoušky bude v San-je čekat tropické podnebí. Ostrov Hainan, který je velmi oblíbenou prázdninovou destinací nejen pro Číňany, leží v tropickém pásu přibližně na úrovni thajských letovisek. Díky jeho zeměpisné poloze, příznivému klimatu a množství hotelových resortů a pláží se mu přezdívá „čínská Florida“ nebo „čínské Miami.“

První písemné zmínky o San-je pocházejí ze třetího století před naším letopočtem, tedy z dob, kdy čínské říši vládla dynastie Qin. Vzhledem ke své odlehlé poloze daleko na jihu sloužil celý ostrov Hainan nejprve jako místo nuceného exilu politicky nepohodlných osob, až ve dvacátém století se poté začal využívat i jeho turistický potenciál.

Haitang Bay Circuit

V San-je se bude závodit na novém okruhu Haitang Bay Circuit, který měří 2.3 km a jezdcům nabídne jedenáct změn směrů.

Okruh obsahuje dvě dlouhé rovinky, přičemž jedna z nich bude sloužit jako ta startovní. Cílová rovinka se oproti tomu nachází mezi jedenáctou a první zatáčkou, kde je zároveň umístěna i boxová ulička a paddock. Ten musí poskytnou prostory nejen pro týmy formule E, ale i pro doprovodnou sérii Jaguar I-Pace eTrophy.

„Máme tady dlouhou rovinku a při aktivaci útočného módu budeme ztrácet nemalé množství času. Řekl bych, že to bude podobné jako v Marrákeši nebo v Santiagu,“ říká o novém čínském okruhu pro formuli E tovární pilot BMW Alexander Sims.

Poznáme šestého vítěze sezóny?

Sezóna 2018/2019 zatím nabízí velmi vyrovnanou podívanou, prvních pět závodů totiž vyhrálo pět různých pilotů! Do Číny přijíždí jako lídr průběžného pořadí Sam Bird, který vyhrál v Santiagu, s náskokem jediného bodu před druhým Jeromem d’Ambrosiem, jenž triumfoval v Marrákeši.

Kromě Birda a d’Ambrosia v sezóně zvítězili ještě Antonio Felix da Costa (Rijád), Lucas di Grassi (Mexiko) a Edoardo Mortara (Hongkong, po penalizaci Birda). Otázkou tedy je, jestli v San-je poznáme již šestého vítěze. Na první místo si bude určitě brousit zuby Pascal Wehrlein, který byl se svojí Mahindrou již několikrát velmi blízko. O vítězství bude chtít bojovat i Andre Lotterer, který vedl v Hongkongu až do kolize se Samem Birdem.

Kvalifikaci i závod budete moci sledovat živě zítra na Eurosportu 1, a to od 4:15 a od 7:45.

Foto: Pixabay, C0

Doporučujeme

Články odjinud