Horner: Zdá se, že McLaren použil Buttona jako obětního beránka

Horner: Zdá se, že McLaren použil Buttona jako obětního beránka

Šéf týmu Red Bull Racing Christian Horner zpochybnil závodní strategii Jensona Buttona v Japonsku. Má podezření, že ho McLaren zneužil pro zdržování ostatních.

Button absolvoval svůj nejrychlejší kvalifikační pokus v Suzuce na tvrdší směsi pneumatik jako jediný z předních jezdců a podle pravidel musel se stejným obutím nastoupit na start závodu. To mu dávalo potenciální výhodu, protože mohl na trati zůstat před první zastávkou v boxech déle než ostatní a pokusit se vybudovat si náskok bez problémů s provozem.

Tato strategie ale nevyšla a soupeři z Red Bullu se na Buttona po svých zastávkách rychle dotahovali. I když byl Button výrazně pomalejší než Vettel a Webber, McLaren ho povolal do boxů na přezutí až po delší době.

"Asi jsme zůstali na trati moc dlouho," přiznal Button po závodě. "Jakmile jsme viděli, že ostatní byli v úvodu na měkčí směsi rychlí a já jsem si nedokázal vybudovat náskok nebo někoho dostat pod tlak, hlavně Alonsa, asi jsme měli zajet do boxů. Ale nikdy nevíte. Pravděpodobně jsme měli zajet do boxů pro měkčí směs, ale zůstali jsme venku na tvrdší. Jsem trochu zklamaný a musíme se podívat na důvody, proč jsme nezajeli do boxů dřív."

Christian Horner dospěl po závodě k závěru, že se McLaren snažil držet na trati Buttona co nejdéle, aby mohl zdržet jezdce Red Bullu a umožnit Hamiltonovi se jim přiblížit. Jenomže Hamiltonovi začala selhávat převodovka, takže se záměr nepovedl.

"Měli jsme trochu obavy z Jensonovy strategie, protože jsme věděli, že se za něj dotáhneme," řekl Horner pro Telegraph. "Pak začal všechny zdržovat ve prospěch Hamiltona. Bylo to, jako kdybychom byli uprostřed sendviče McLarenu. Ale pak se Hamilton dostal do problémů a oni tu Jensonovu strategii ukončili. Vypadalo to, jako že je obětní beránek. Nevím. Prostě to bylo zvláštní."

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh však odmítl, že by Buttona McLaren využil ke zdržování dvojice Red Bullu. "Ano, ta možnost tu byla," uvedl. "Ale v tu chvíli jsme také museli zvažovat Jensonovu situaci. Chtěli jsme mu nechat dost času na tvrdší směsi, aby to zkusil. Kdybychom ho nechali na trati déle... Takhle my nehrajeme. Možná ostatní ano, ale my takhle nezávodíme."

Doporučujeme

Články odjinud