Horner varuje před válkou motorářů

Horner varuje před válkou motorářů

Christian Horner varuje před možným nekontrolovatelným soubojem výrobců motorů.

Ferrari a Renault chtějí mít možnost vyvíjet i během sezóny. Od února do léta na to chtějí 13 žetonů. Jednotlivé části pohonné jednotky jsou ohodnoceny určitým počtem „žetonů“. Jejich postupným poklesem se bude vývoj jako takový postupně omezovat. Mercedes je ale ochoten přistoupit jen na 5 žetonů. 

Ferrari a Renault se obávají, že se jim současným omezeným vývojem nepodaří Mercedes dohnat. Pro změnu pravidel v příštím roce musí hlasovat všechny týmy. Změna pro rok 2016 ale vyžaduje už jen nadpoloviční většinu. Co se tedy může stát? Mercedes na požadavky konkurence nekývne a ta si tak odsouhlasí od roku 2016 vývoj bez omezení.

„Takže budeme muset přetrpět rok 2015 a otevřít to pro roky 2016, 2017, 2018, což je absurdní,“ říká Horner pro Autosport. Pro rozpočty týmů by to byla samozřejmě katastrofa. Náklady navíc jsou přitom hlavním argumentem Mercedesu.

„Mělo by dojít k otevření okna, aby se Renault, Ferrari a Honda mohly pokusit dohánět,“ pokračuje Horner.

Jednání budou i nadále pokračovat. Hornerovi ale vadí, že Mercedes neustále mění své postoje. „Odejdete z místnosti a myslíte si, že jste se dohodli a pak se to změní. Je to absurdní situace, že nemůžeme najít řešení. Nemám ponětí, jak to dopadne.“ 

Doporučujeme

Články odjinud