Horner kritizuje Ferrari kvůli Mekiesovi

Horner kritizuje Ferrari kvůli Mekiesovi

Dva klíčoví lidé z FIA v poslední době odešli k týmu formule 1. Bývalý technický šéf FIA Marcin Budkowski k Renaultu a Laurent Mekies k Ferrari.

Po loňské aféře, kdy Marcin Budkowski odešel z FIA k Renaultu, se týmy dohodly, že při dalším podobném přestupu v budoucnu bude bývalý zaměstnanec FIA na roční dovolené. 

Zmíněná budoucnost nastala dříve, než někteří čekali a bývalý zástupce ředitele závodu F1 a šéf FIA pro bezpečnost v motorsportu Laurent Mekies přechází k Ferrari. Do Maranella nepřijde po roce ale už po šesti měsících.

McLaren už kroky Ferrari kritizoval jako porušení džentlmenské dohody. Nyní se ke kritice přidal i Red Bull.

„Bylo zcela jasné, že přestup z FIA, FOM nebo naopak z týmu do těchto organizací to bude trvat déle než 12 měsíců,“ řekl Christian Horner.

Horner prý dokonce navrhoval, aby podobný úlovek zaměstnance doprovodil štědrý dar pro nadaci FIA, která se věnuje bezpečnosti silničního provozu.

„Je zklamáním, že šest týdnů od tohoto setkání zde máme člověka, který odejde s obrovským množstvím znalostí a know-how.“

„Ještě na přelomu listopadu a prosince s nim diskutovali naší techničtí pracovnici o zavěšení apod. A to je jeho hodnota.“

„Je to špatně, protože k těmto zaměstnancům přistupujete s důvěrou a tak to má být, protože jsou řídicím orgánem. Je tedy špatně, když skončí u konkurenta.“

„Dobře, je dobrý ve své práci, ale jeho hodnota je posílena skutečností, že zná utajované informace, což není nelegální, pokud nemá nákresy nebo data, což samozřejmě pochybuji, že má, ale stále má know-how ve své hlavě... to není to, na čem jsme se dohodli.“

Zástupci týmů na zasedání Strategické skupiny uzavřeli pouze džentlmenskou dohodu, která není vymahatelná. Existovaly návrhy to řešit oficiální a právní cestou, ale podle Hornera by to bylo velmi obtížné kvůli rozdílnostem pracovního práva v různých zemích.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud