Horner: Jamamoto nesplňuje kritéria pro závodní sedačku

Horner: Jamamoto nesplňuje kritéria pro závodní sedačku

Christian Horner vyzdvihl výkon Naokiho Jamamota při jeho premiéře za volantem monopostu formule 1 v prvním tréninku na Velkou cenu Japonska, kde usedl do vozu Toro Rosso. Šéf týmu Red Bull nicméně vyloučil, že by Jamamoto získal závodní sedačku.

31letý Jamamoto je bývalým šampiónem japonské super formule a šampionátu Super GT, kde se ve voze Honda NSX-GT střídal s bývalým jezdcem F1 Jensonem Buttonem.

Nejrychlejší Jamamotův čas v pátečním tréninku měl hodnotu 1:32.018 a na druhého pilota týmu Daniila Kvjata ztratil jen necelou desetinu sekundy. Kvjat nicméně zajel svůj čas na střední směsí, zatímco Jamamoto na měkké.

„Ve svém prvním tréninku ve voze formule 1 tady odvedl velmi dobrou práci. Tento okruh zná velmi dobře, spolu s Jensonem tady v GT vozech zažil velmi úspěšné závody,“ řekl Horner.

„V tuto chvíli nesplňuje kritéria, dnes si ale rozhodně zasloužit jízdu a pozornost.“

Jamamoto v kokpitu nahradil Pierra Gaslyho, který proti němu v minulosti závodil v super formuli.

„Vlastně se mi omluvil, že je v mém voze! Nic na tom není, bylo to v plánu od začátku roku. Řekl jsem mu, aby si užil každé jedno kolo. Znám Naokiho, je to skutečně dobrý člověk, velmi rychlý a velmi talentovaný. Suzuku zná lépe než kdokoliv jiný na této planetě,“ řekl Gasly.

„Řídit takový vůz je sen, takže jsem mu jen řekl, ať si užije každé jedno kolo, které na trati odjede. Dal jsem mu několik rad, protože oproti super formuli jsou samozřejmě jiné pneumatiky a chování vozu. Vyzkoušel si i simulátor a přišel na to, že pár věcí je v super formuli skutečně jiných,“ dodal Francouz, který se pro druhý trénink již vrátil do svého vozu.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud