Honda zvažuje posadit do tréninku F1 japonského šampiona Jamamota

Honda zvažuje posadit do tréninku F1 japonského šampiona Jamamota

Honda zvažuje nabídnout v příští sezóně japonskému jezdci Naokimu Jamamotovo šanci ve volném tréninku formule 1 jako odměnu za jeho titul v šampionátu Super GT.

Jamamoto se stal prvním jezdcem od roku 2004, kdy vyhrál Richard Lyons, který v jedné sezóně získal titul jak v šampionátu Super GT, kde triumfoval spolu s Jensonem Buttonem, tak v japonské Super formuli, ve které získal svůj druhý titul v kariéře.

30letý pilot tím na své bodové konto k získání superlicence přidal 35 bodů, čímž dosáhl 40 bodů potřebných k zisku superlicence.

Podle šéfa oddělení motorsportu Hondy Masašiho Jamamota by mohl Naoki Jamamoto dostat příležitost v tréninku F1 v některém voze poháněném motory Honda.

„Pokud by (Jamamoto) mohl řídit vůz F1 v prvním volném tréninku, mohl by ještě více vyrůst jako jezdec. Není důležité jen pravidelně jezdit, pro něj jsou důležité zkušenosti F1,“ řekl Jamamoto.

„(Nobuharu) Macušita je jediným japonským pilotem, který má zkušenosti s řízením současných vozů F1 (během loňských testů v Maďarsku). Tým (Sauber) si jeho jízdu velmi pochvaloval, jeho zpětná vazba byla velmi dobrá,“ dodal.

S motory Honda budou v příští sezóně formule 1 závodit týmy Red Bull a Toro Rosso. Red Bull přitom v současné době řeší nedostatečný počet jezdců ze svého juniorského programu, kteří mají dostatečný počet superlicenčních bodů pro účast ve F1. V příští sezóně proto bude za Toro Rosso závodit Daniil Kvjat a zřejmě Alexander Albon.

Na dotaz ohledně šancí nového šampiona Super GT získat v budoucnu sedačku ve F1, Masaši Jamamoto řekl: „Myslím, že nejsou nulové. Minulý rok se oženil, narodilo se mu dítě (začátkem roku 2018). Mluví se i o jeho věku. Teď je ale pro Hondu jezdcem číslo jedna.“

Samotný Naoki Jamamoto na dotaz Motorsport.com, zda přemýšlel o možné jízdě s F1 po zisku titulu řekl, že by si o tom chtěl s Hondou promluvit.

„Upřímně, je příliš brzy na to to komentovat. Myslím, že je tu šance mluvit (s Hondou) o něčem do budoucna, teď si ale chci užít skutečnost, že jsem získal dva tituly ze dvou,“ řekl.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud