Honda věří, že její motor zvládne sedm závodů

Honda věří, že její motor zvládne sedm závodů

Honda neměla od Baku žádné problém se svou pohonnou jednotkou. Technický šéf Hondy věří, že současný motor zvládne absolvovat sedm závodů.

Jezdec může nasadit za sezónu tři motory, turba a MGU-H. V průměru by tak měly tyto komponenty vydržet sedm závodů. Honda v minulých letech stanovený počet vždy výrazně překročila a to býval počet povolených komponent vyšší. Nyní věří, že z hlediska spolehlivosti dokáže její motor vydržet sedm závodů.

Letos se penalizacím jezdci Red Bullu a Toro Rosso nevyhnou. Druhou specifikaci motoru, která měla zlepšit spolehlivost, nasadila Honda příliš brzy. Red Bull navíc chce, aby Honda pokračovala ve vývoji a to i za cenu dalších penalizací.

„Myslím, že ano,“ reagoval technický šéf Hondy Tojoharu Tanebe na dotaz, zda motor zvládne sedm závodů. „Doufám, že ano. Uvidíme.“

„Vždy záleží na tom, jak ho použijete. Pokud ho používáte zlehka, můžete dosáhnout vysokého počtu kilometrů. Pokud na něj budete tvrdě tlačit, bude to méně. Hledáme určitou rovnováhu. Snažíme se dosáhnout 5 nebo 6 tisíc kilometrů. Není to jednoduché. Je to velmi složité.“

Jezdci Mercedesu už letos odjeli každý 4500 kilometrů. Mercedes je zatím jediným výrobcem, který nenasadil upgradovaný druhý motor. Očekává se, že se tak stane v Kanadě a další přijde po letní přestávce.

Tanebe vtipkoval, že se se mu podobný styl nasazování motorů líbí, ale Honda nasadí přece jen trochu více komponent a do období po letní přestávce nevydrží.

Konkrétní termín zatím nemá. Nasazování motorů může být někdy i trochu neplánované. „Pokud máte nehodu, nebo poruchu motoru, musíte ho vyměnit. Druhou specifikaci jsme nasadili o něco dříve, než jsme plánovali. V Číně ale přišla nehoda toro rosso a druhá specifikace nebyla k dispozici. Proto jsme nasadili první.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud