Honda: Příliš mnoho vzájemného respektu vedlo u McLarenu k problémům v komunikaci | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Honda: Příliš mnoho vzájemného respektu vedlo u McLarenu k problémům v komunikaci

Až příliš velké množství respektu z obou stran bylo podle zástupců Hondy jedním z důvodů, proč dosud poslední spojení japonské automobilky s týmem McLaren nevedlo k úspěchu ve formuli 1.

Spojení McLarenu a Hondy bylo velmi úspěšné na konci 80. a na začátku 90. let, než se v roce 1992 rozdělilo. Honda se s McLarenem opět spojila v roce 2015, kdy vyvinula hybridní pohonnou jednotku.

Partnerství ale skončilo předčasně po třech nevydařených sezónách, ve kterých nepřišel výrazný úspěch, ale Honda se potýkala s řadou problémů s výkonností i spolehlivostí.

Honda se přesunula k Toro Rosso (nyní AlphaTauri), zatímco McLaren začal odebírat pohonné jednotky od Renaultu.

Honda i McLaren připouští, že problémem v jejich vztahu byla komunikace. Podle šéfa Hondy ve F1 Masašiho Jamamota byl jedním z důvodů neúspěchu také příliš velký vzájemný respekt.

„V dobách McLaranu jsme se toho od nich spoustu naučili, myslíme si ale, že tam panoval až příliš velký vzájemný respekt. Možná proto byl trochu problém v komunikaci a je škoda, že projekt nedopadl dobře,“ řekl Jamamoto.

Poté, co rok dodávala Honda pohonné jednotky jen pro Toro Rosso, začala v roce 2019 spolupráce také s Red Bullem. Vzájemné tříleté partnerství vyvrcholilo letos ziskem titulu Maxe Verstappena v hodnocení jezdců.

Honda se již dříve rozhodla, že po této sezóně opustí F1 a Red Bull si začne motory vyrábět sám. I přes letošní úspěch Honda podle Jamamota nezvažovala své setrvání.

„Opustit F1 bylo pro Hondu velké rozhodnutí. Ačkoliv jsme letos dosáhli velkých výsledků, nikdy jsme nemluvili o tom, že zůstaneme.“

Nejlepší vzpomínky přitom Jamamoto bude mít na rok 2019. „Nejlepším momentem pro mě byla Velká cena Austrálie 2019, kdy jsme získali první stupně vítězů s Red Bull Racing. A samozřejmě také Rakousko 2019, první vítězství s Red Bullem,“ dodal.

Doporučujeme

Články odjinud