Honda: Překročení počtu povolených motorů na sezónu se nevyhneme

Honda: Překročení počtu povolených motorů na sezónu se nevyhneme

Šéf oddělení motorsportu Hondy Masaši Jamamoto připustil, že se japonská automobilka nebude ani pokoušet vejít se v letošní sezóně formule 1 do povoleného počtu komponent pohonné jednotky. Jamamoto očekává, že každý jezdec Hondy bude muset v sezóně nasadit alespoň pět motorů.

Podle současných pravidel může každý pilot v průběhu sezóny beztrestně využít tři spalovací motory, tři MGU-H a turbodmychadla a po dvou kusech MGU-K, elektroniky a baterie.

Ze čtyř výrobců motorů tento limit v loňském roce dodrželo pouze Ferrari a Mercedes. Renault ani Honda se penalizacím nevyhnuly. Podobná situace může být také letos.

Honda bude od letošní sezóny dodávat pohonné jednotky kromě týmu Toro Rosso také Red Bullu. Za poslední rok dosáhla japonská automobilka výrazného pokroku z pohledu výkonu, otazník však stále visí nad spolehlivostí jejich motorů.

Pro GPFans Jamamoto řekl, že cílem Hondy bude v letošní sezóně využít pět motorů. To znamená, že alespoň ve dvou velkých cenách budou jezdci s motory Honda penalizováni.

Pro okruhy, na kterých hraje výkon velkou roli, jako třeba v Baku nebo v Kanadě, se dá očekávat, že Honda přijde s vylepšenou verzí. Honda a Red Bull se přitom již snaží dohodnout na tom, na kterých okruzích by bylo nejméně bolestivé tyto penalizace odsunu na startovním roštu dostat.

Okruhy Hockenheim nebo Monza nabízejí více možností předjíždění, v případě, že by jezdci s Hondou startovali ze zadních pozic, by tak měli šanci probojovat se dopředu.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud