Honda potvrdila návrat do formule 1 v roce 2015

Honda potvrdila návrat do formule 1 v roce 2015

Japonská automobilka se po šestileté absenci vrátí do formule 1, ovšem ne s vlastním týmem, ale jen jako dodavatel motorů.

Honda tak potvrdila to, o čem se v paddocku hovoří už dlouhodobě. Chytila se nových pravidel a vyvíjí přeplňovaný šestiválec o objemu 1,6 litru, který bude formule 1 pohánět od příští sezóny.

Svůj návrat Honda uskuteční ale až v roce 2015, a to jako dodavatel motorů týmu McLaren. Wokingští tak v éře nových agregátů stráví jen jednu sezónu s Mercedesem a poté navážou partnerství s Hondou, která mu pohonné jednotky dodávala už v letech 1988 až 1992.

"Zatímco jsou si obě společnosti dobře vědomy skutečnosti, že se spolu pouštíme do velmi náročné cesty, jsme velmi odhodláni v tomto partnerství uspět a strávíme příštích 18 měsíců společnou prací, abychom zajistili, že budeme zcela sehraní a konkurenceschopní před naší první společnou Grand Prix v roce 2015," řekl šéf týmu Martin Whitmarsh.

Prezident Hondy Takanobu Ito prohlásil, že jeho společnost přesvědčily k návratu nové motory, které jsou mnohem blíž silniční produkci než současné osmiválce. "Máme k FIA velký respekt za rozhodnutí zavést tato nová pravidla, která jsou nejen náročná, ale také atraktivní pro výrobce, kteří se věnují technologiím přívětivým k životnímu prostředí, a pro Formula One Group, která formuli 1 vyvinula ve vrcholovou soutěž závodních vozů podporovanou mnoha nadšenými fanoušky."

Ve své první éře s Hondou vyhrál McLaren 44 závodů, 53 kvalifikací a získal šest titulů, a to vše jen během pěti let. McLaren-Honda MP4/4 z roku 1988 dodnes drží rekord v procentuální úspěšnosti v rámci jedné sezóny, vyhrál 15 z 16 Grand Prix.

Whitmarsh ujistil, že do konce roku 2014 bude McLaren i nadále profesionálně spolupracovat s Mercedesem, se kterým také dosáhl nemalých úspěchů, 78 vítězství v Grand Prix a čtyř titulů.

Doporučujeme

Články odjinud