Hodnota formule 1? Podle Forbesu téměř 400 miliard korun

Hodnota formule 1? Podle Forbesu téměř 400 miliard korun

Podle Forbesu je vlastník F1, společnost Liberty Média, nejhodnotnějším impériem v oblasti sportu. F1 magazín ocenil na 17,1 miliardy dolarů.

Formule 1 zažívá z ekonomického hlediska dobré časy, což se přirozeně odráží i na její hodnotě.

Když americká společnost Liberty Media v roce 2017 koupila F1, respektive se stala držitelem jejích marketingových práv, zaplatila za ni 4,4 miliardy dolarů. 

Po této transakci, která znamenala i konec legendárního Bernieho Ecclestona v čele F1, se objevily otázky, jak dokáží Američané F1 pozvednout. Po šesti letech lze konstatovat, že se Liberty Media v tomto ohledu zatím daří.

Důkazem toho je i nedávná nabídka saúdskoarabských investorů, kteří za F1 nabídli 20 miliard dolarů – Liberty Media ji však odmítla. 

Krátce poté ale prezident FIA Muhammad bin Sulajim uvedl, že nevěří, že by F1 měla mít takovou hodnotu a že jsou takové odhady rizikem pro sport.

Forbes dal Saúdům za pravdu

Podle nejnovějšího ohadu respektovaného ekonomického magazínu Forbes se však zdá, že nabídka Saúdů nebyla extrémně nadhodnocená. Forbes totiž spočítal, že hodnota F1 dosahuje výše 17,1 miliardy dolarů (asi 375 miliard korun).

Forbes uvedl, že má za sebou F1 skvělý rok a připomněl její novou smlouvu s americkou TV stanicí ESPN v hodnotě 75 milionů dolarů ročně.

„Není divu, že saúdskoarabský státní investiční fond loni podle agentury Bloomberg zvažoval koupi formule 1 za 20 miliard dolarů,“ napsal Forbes.

Celkovou hodnotu skupiny Liberty Media, která vlastní například i baseballový klub Atlanta Braves, pak Forbes vyčíslil na 20,8 miliardy dolarů a zařadil ji na první místo žebříčku nejhodnotnějších sportovních impérií světa.

Doporučujeme

Články odjinud