Hlavní stratég Mercedesu se zúčastní závodů Asijské Le Mans Series | Foto: Garage 59

Foto: Garage 59

Hlavní stratég Mercedesu se zúčastní závodů Asijské Le Mans Series

Zimní přestávku tráví každý z paddocku formule 1 po svém. Hlavní stratég Mercedesu James Vowles třeba závoděním.

Vowles se zúčastní všech čtyř závodů letošní sezony Asijské Le Mans Series. Zimní seriál je součástí rodiny šampionátů francouzského promotéra ACO, který rovněž pořádá WEC, 24 hodin Le Mans či Evropskou Le Mans Series.

Britského člena stáje Mercedes čekají dva závodní víkendy v Dubaji (12.-13. února) a v Abú Zabí (19.-20. února). Během obou se uskuteční dva čtyřhodinového závody. Pro Vowlese je kalendář ALMS ideální, úvodní testy F1 v Barceloně totiž startují až 23. února. Dvaačtyřicetiletý inženýr si tak stihne zazávodit.

Hlavní stratég „stříbrných šípů“ se bude ve třídě GT střídat v posádce vozu McLaren 720S GT3 #59 s Dánem Nicolaiem Kjaergaardem a Manuelem Maldonadem. O pouhou shodu jmen se nejedná, dvaadvacetiletý Venezuelan je bratrancem bývalého pilota F1 Pastora Maldonada.

Vowlesovým týmem bude britská stáj Garage 59, která v posledních třech sezonách závodila v různých šampionátech pro kategorii GT3 s vozy Aston Martin. Pro letošní rok se vrací ke značce McLaren a do Asijské Le Mans Series nasadí rovnou dva.

Kromě Vowlesovi posádky se bude Garage 59 starat ještě o druhý McLaren, který bude sdílet trojice Frank Bird, Marvin Kirchhöfer, Alexander West.

„Z našich posádek pro Asijskou Le Mans Series mám velkou radost. Těšíme se na to, jak to rozjedeme s vozy McLaren 720S GT3. Možná už získáme první vítězství sezony. Samozřejmě bude také užitečné mít v týmu jednoho z nejlepších stratégů formule 1,“ uvedl pro motorsport.com šéf týmu Andrew Kirkaldy.

V Asijské Le Mans Series bude také ve třídě LMP 2 startovat slovenská stáj ARC Bratislava s prototypem Oreca 07 Gibson #44. Závodící šéf Miro Konopka se bude střídat se dvěma Australany Johnem Corbettem a Nealem Mustonem.

Motivací pro týmy startující v ALMS je možnost zisku automatické pozvánky do Le Mans, kterou zpravidla obdrží šampioni jednotlivých kategorií.

Doporučujeme

Články odjinud