Hladký závod ukázal krok vpřed, který Ferrari udělalo, říká vítězný Vettel

Hladký závod ukázal krok vpřed, který Ferrari udělalo, říká vítězný Vettel

Sebastian Vettel v prvním kole překonal z pole position startujícího Lewise Hamiltona a s přehledem si dojel pro vítězství ve Velké ceně Belgie vozů formule 1.

Pilot Ferrari si na okruhu ve Spa-Francorchamps dojel pro své 52. vítězství v kariéře ve formuli 1. Dnešním triumfem se osamostatnil na třetím místě v historických tabulkách z pohledu počtu vítězství od Alaina Prosta, který vyhrál 51 velkých cen. Před Vettelem jsou už jen Hamilton (67 vítězství) a Michael Schumacher s 91 vítězstvími ve velkých cenách.

O výsledku bylo více méně rozhodnuto v prvním kole, kdy Vettel překonal Hamiltona na rovince Kemmel.

„Jsem velmi spokojen s tím, jak proběhl start. První zatáčka byla klíčová pro to, aby všechno vyšlo. Nejsem si jistý, jestli mě Lewis viděl. Vytlačil mě celkem doleva, ale věděl jsem, že moje šance bude později v kopci,“ popsal Vettel úvod závodu.

„Myslím, že načasování bylo správné. Zvládl jsem to skvěle. pak se ale objevily force indie, jakmile jsem se ale dostal dopředu, tak se mi celkem ulevilo. Vypadá to, že letos to bylo lepší, protože jsme měli trochu menší úroveň křídel, klíčové bylo načasování.“

„Měli jsme tento víkend nový motor, který nám dal trochu více výkonu, a myslím, že nám pomohl na rovinkách. Je dobré vidět, že si to všechno sedlo.“

Po Vettelově útoku na první místo se však pořadí ustálilo, jelikož na trať po nehodě v první zatáčce vyjel safety car.

„Vyjel safety car a bylo to naopak. Měl jsem dobrý restart, velmi dobrý výjezd z první zatáčky a udržel jsem to. Brzdění bylo s větrem vanoucím do zad náročné. Lewis tlačil velmi tvrdě, ke konci prvního stintu byl velmi rychlý. My měli rychlost, v prvním stintu to bylo velmi vyrovnané a myslím, že mezi námi bylo jen pár sekund. Pak (po zastávce v boxech) to byl hladký závod. Ve druhém stintu jsem mohl vše trochu zvolnit a kontrolovat rychlost. Viděl jsem, že (Hamilton) v posledních patnácti kolech už netlačil, takže jsem si mohl trochu odpočinout.“

Do Räikkönena na startu narazil Ricciardo

Pro druhého jezdce Ferrari Kimiho Räikkönena skončil závod v podstatě už v první zatáčce. Při hromadné kolizi, kterou způsobil Nico Hülkenberg, se dostal do vzduchu mclaren Fernanda Alonsa. Ten při letu poškodil zadní křídlo red bullu Daniela Ricciarda, který následně zezadu najel do Räikkönenova ferrari.

Fin z nehody odjel s defektem zadní pneumatiky a poškozeným zadním křídlem. Räikkönen nakonec ze závodu odstoupil po osmi kolech.

„DRS se samo otevíralo, s tím jsme nemohli nic dělat. Někdo mě trefil zezadu a já měl hodně poškozenou také podlahu a zadní křídlo, musel jsem objet celé kolo s prázdnou pneumatikou,“ popsal svůj start Räikkönen.

„Pak to bylo tak špatné, že se DRS pořád samo od sebe otevíralo, takže samozřejmě nemělo smysl pokračovat. Pokud byste tak pokračovali, nic byste ze závodu nedostali, jen bych vyjížděl mimo trať a ani na rovinkách byste nemohli jet plnou rychlostí.“

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud