Herta, to je v rychlých zatáčkách úplně jiný level, říká o Američanovi Norris | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Herta, to je v rychlých zatáčkách úplně jiný level, říká o Američanovi Norris

Lando Norris se těší na nadcházející test monopostu formule 1, který Colton Herta absolvuje s McLarenem.

Talentovaný Herta by se v budoucnu mohl stát dalším Američanem, který se dostane do formule 1. Dosud posledním závodníkem z USA byl v roce 2015 Alexander Rossi, který je v současné době Hertovým týmovým kolegou u stáje Andretti Autosport v americkém formulovém šampionátu IndyCar.

Podle mnohých by Herta už ve F1 závodil, pokud by se Michaelovi Andrettimu povedlo odkoupit tým Alfa Romeo-Sauber.

22letý Herta se nikdy netajil tím, že by rád závodil ve F1. Až do roku 2016 působil v Evropě. V roce 2013 se stal šampionem pacifické formule F1600, když vyhrál 10 z 15 závodů. V roce 2016 byl vicemistrem španělské formule 3, o rok později skončil třetí v Indy Lights a v roce 2018 v juniorském šampionátu IndyCar skončil druhý.

Od roku 2019 pravidelně závodí v IndyCar, kde získal dosud šest vítězství.

V roce 2015 byli s Norrisem týmovými kolegy v britské formuli F4 MSA.

„S Coltonem jsem vyrůstal, v roce 2015 jsem s ním absolvoval svou první sezónu ve formulích. Jeho přezdívka je Chuligán Herta, protože je tu jedna oblast, ve které byl vždy velmi silný, a to jsou rychlé zatáčky,“ řekl Norris.

„Já si myslím, že jednou z mých silných stránek jsou velmi rychlé zatáčky, on je v rychlých zatáčkách ale úplně jiný level.

„Docela často kvůli tomu vyjel mimo, a i když nehavaroval, projel se štěrkem a museli jsme po něm čistit auto, protože na něm bylo hodně špíny. Ale ano, skvělý kluk. Je hezké ho vidět tady. Já jsem teď ve formuli 1 a on vyhrává závody a je jednou z hvězd IndyCar.“

Herta si jízdu s monopostem F1 poprvé vyzkouší letos v rámci programu testování předchozích vozů.

Podle letošních sportovních pravidel musí týmy minimálně do dvou volných pátečních tréninků nasadit mladé jezdce. Kromě Herty by během víkendu velké ceny mohl dostat šanci také Mexičan Pato O'Ward, který v IndyCar závodí za Arrow McLaren SP.

„Je pro nás skvělé testovat mladé jezdce, o kterých si myslíme, že mají talent a zaslouží si takový test, Colton je rozhodně jedním z nich,“ řekl šéf McLarenu Andreas Seidl.

„Jeho výsledky v IndyCar mluví za sebe. Nyní jej připravujeme na ten test. Naskočit do vozu formule 1 je velká výzva z mnoha důvodů. Po fyzické stránce, ale i tím, jak rychlé tyto vozy jsou.“

Doporučujeme

Články odjinud