Haryantovi už v angažmá u Manoru „nic nebrání“

Haryantovi už v angažmá u Manoru „nic nebrání“

Potřebné sponzorské peníze zajistí indonéská vláda a státní petrolejářská společnost.

Rio Haryanto je blízko vstupu do formule 1 v barvách týmu Manor. Bylo totiž potvrzeno, že jeho sponzoři dají dohromady potřebné prostředky pro zajištění sedačky u týmu.

Indonéský závodník musí k Manoru přinést 15 milionů eur, aby pro tým mohl v roce 2016 závodit.

Část peněz, konkrétně 5,2 milionů eur, zajistí státní petrolejářská společnost Pertamina, která Haryanta provází po celou jeho kariéru v juniorských kategoriích.

V pátek přitom v Jakartě, hlavním městě Indonésie, proběhlo jednání, po kterém má Haryanto definitivně přislíbeno i zbývajících 9,8 milionů eur skrze indonéské Ministerstvo pro mladé a sport.

„Ano, teď už je to jasné, teď už nic nebrání tomu, aby Rio vstoupil do formule 1, získal totiž finanční podporu vlády a společnosti Pertamina,“ řekl mluvčí vlády.

Třiadvacetiletý Indonésan má za sebou několik testů ve F1. Už v roce 2010 testoval pro Manor, tehdy pod názvem Virgin Racing, poté, co skončil celkově pátý v klasifikaci GP3. V roce 2012 absolvoval s týmem, již pojmenovaným Marussia, další dva testy.

Haryanto strávil poslední čtyři sezóny v GP2, přičemž v roce 2015 skončil celkově čtvrtý, když vybojoval tři vítězství. Po sezóně navíc opět testoval pro Manor, když se objevil v Abú Zabí.

Manor dosud neoznámil ani jednoho závodníka ze své sestavy pro rok 2016. Do letošní sezóny přitom tým vstupuje s novým autem, v jehož útrobách bude poprvé pohonná jednotka Mercedesu. Zda Haryanto skutečně angažmá získá, je nyní pouze na týmu.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud