Hartley: Závodění s LMP1 mě připravilo na premiéru ve formuli 1

Hartley: Závodění s LMP1 mě připravilo na premiéru ve formuli 1

Brendon Hartley věří, že je připraven na svůj první závod ve formuli 1, který jej čeká příští víkend v barvách Toro Rosso v rámci Velké ceny USA.

V pátek Toro Rosso oznámilo, že pro závod v Austinu nahradí Hartley v kokpitu Pierra Gaslyho, který bude v Japonsku na okruhu v Suzuce bojovat o titul v Super formuli.

V Japonsku tento víkend závodí i Hartley, kde Novozélanďan pro Porsche v kategorii LMP1 vybojoval pole position pro závod Mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA WEC na okruhu ve Fudži.

27letý Hartley, který v polovině sezóny 2010, kdy působil ve formuli Renault 3.5, skončil v juniorském programu Red Bullu, řekl, že je díky zkušenostem s Porsche 919 Hybrid na svůj debut ve formuli 1 připraven.

„Byl to docela bláznivý týden. Stalo se to docela rychle,“ řekl Hartley. „V tuto chvíli se skutečně snažím soustředit jen na tento víkend a jakmile tento víkend skončí, všechna moje pozornost se bude upínat na velkou a novou výzvu příští týden. Během jednoho týdne se toho budu muset hodně naučit, ale cítím se na to připraven.“

„Tento program mě hodně naučil. Pracovat s lidmi jako Mark (Webber), Timo (Bernhard), Earl (Bamber), je to skvělý projekt, kde jsme na čele technologie a součástí vývoje. Hodně jsem vyrostl jako jezdec, bude to náročný týden, ale těším se na to.“

S monopostem Hartley naposledy závodil v roce 2011, kdy obsadil v konečném hodnocení formule Renault 3.5 sedmé místo. Na konci sezóny 2009 testoval vůz formule 1 pro Toro Rosso a v roce 2012 absolvoval jednodenní test s Mercedesem.

„Je to úžasná příležitost,“ dodává Novozélanďan. „Bude to splnění snu, snil jsem o tomto momentu už jako dítě. Těším se na to, využiji toho, ale hlavně se budu snažit si to užít.“

Hartley letos poprvé vyhrál závod 24h Le Mans a o tomto víkendu ve Fudži si může zajistit také titul v letošním ročníku WEC.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud