Hartley za přispění lži svého inženýra dosáhl nejlepšího kvalifikačního výsledku

Hartley za přispění lži svého inženýra dosáhl nejlepšího kvalifikačního výsledku

Brendon Hartley z týmu Toro Rosso si v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vyjel svůj nejlepší výsledek v kariéře formule 1, když obsadil šesté místo.

Úspěšnou kvalifikaci Toro Rosso na okruhu v Suzuce potvrdil sedmým místem jeho týmový kolega Pierre Gasly. Hartley přitom na nejrychlejšího Lewise Hamiltona ztratil 2,263 sekundy.

Na konci třetí části kvalifikace začalo na okruhu v Suzuce pršet, nejrychlejší časy v Q3 proto jezdci zajeli hned na jejím začátku. Už na začátku Q3 však nebyly podmínky ideální, jelikož pršelo i na konci Q2.

K dobrému kvalifikačnímu pokusu mu však drobnou lží pomohl i jeho závodní inženýr Pierre Hamelin, který Hartleymu na začátku Q3 řekl, že Force India se oproti Q2 zlepšila. Ve skutečnosti byl však Esteban Ocon v porovnání s Q2 o půl sekundy pomalejší a Sergio Pérez nedokázal zajet čisté kolo.

„Všechny tréninky byly zrádné, protože obrubníky jsou vždy mokré, takže to bylo náročné, museli jste být velmi přesní. V Q3 mi můj inženýr řekl, že Force Indie zlepšily své časy, 'takže trať je rozhodně ok',“ řekl Hartley.

„Teď jsem se podíval na časy a uvědomil jsem si, že mi lhal. Dodal mi ale sebevědomí, že v prvním sektoru bude sucho a dobrá přilnavost, což bylo dobré. Musel jsem mu plně důvěřovat. Tým odvedl skvělou práci, když nás poslal na trať ve správný čas, a nikdo dnes neudělal žádnou chybu,“ dodal.

Na otázku, zda v jeho nejrychlejším kole už pršelo, Hartley řekl: „Ano, na hledí už byly kapky. I na konci Q2 už pršelo tak silně, že jsme nemohli vyjet na suchých pneumatikách.“

Gasly jel s omezeným výkonem motoru

Kromě jezdců a týmu Toro Rosso má z výsledku radost také dodavatel motorů Honda, pro který je Suzuka domácí tratí. Druhý pilot Toro Rosso Gasly měl přitom v trénincích s novou specifikací motoru Honda určité problémy, kvůli kterým jel v kvalifikaci s nižším výkonem.

„Měl jsem vážné oscilace při řazení nahoru (ve třetím volném tréninku) a docela dost jsem byl omezen na výkonu. Nemohli jsme pořádně otestovat kvalifikační nastavení, takže už od Q1 jsem ztrácel po výkonnostní stránce a snažil jsem se každou jízdou zlepšit, ale nemohli jsme jet s motorem tak agresivně,“ řekl Gasly.

„V mém nejrychlejším kole jsem ztrácel asi dvě tři desetiny, což je více méně ztráta na (Romaina) Grosjeana, takže páté místo bylo možné, což by znamenalo, že bych byl nejlepší ze zbytku světa, a to je z jezdeckého pohledu vždy hezké. Ale sedmé místo, myslím, že stále je to moje druhá nebo třetí nejlepší kvalifikace, takže jsem šťastný,“ dodal Francouz.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud