Hankook to myslí vážně. Začal testovat pneumatiky pro formuli 1

Hankook to myslí vážně. Začal testovat pneumatiky pro formuli 1

Pirelli má vyzyvatele. Korejská firma Hankook se účastní výběrového řízení FIA a má ambici od roku 2020 nahradit Pirelli v pozici jediného dodavatele pneumatik pro královnu motorsportu.

FIA momentálně vybírá nového dodavatele pneumatik. Kromě Pirelli se přihlásil také Hankook. Korejská firma už dnes vyrábí pneumatiky pro DTM nebo formuli 3. Rozhodně má kapacity a schopnosti vyrobit pneumatiky pro F1. 

Korejci podle Auto Motor und Sport zašli ve své „argumentaci“ mnohem dál, než se očekávalo. 

FIA předvedli špičkovou továrnu v Tedžonu, která disponuje moderními testovacími stolicemi. Kromě toho nastoupil k Hankooku bývalý expert Bridgestone Hirohide Hamašima, který do konce roku 2014 pracoval pro Ferrari a v paddocku F1 má velmi dobré kontakty. 

Hankook už dokonce tajně testuje. Využívá vůz Williams FW33 a také přizpůsobil vůz F2 aktuální šířce pneumatik. Testovacím jezdcem má být některý z bývalých jezdců formule E.

Hankook by mohl přesvědčit FIA a Liberty Media i lepšími obchodními podmínkami. Majitelům komerčních práv a týmům by mohl dát více peněz než Pirelli. 

V tuto chvíli není jasné, kdy FIA výběrové řízení uzavře, ale očekává se, že se tak stane do konce října.

V případě úspěchu by Hankook čekala velmi náročná práce. Pro sezónu 2020 by musel připravit současné pneumatiky a na rok 2021 už 18palcové.

Foto: Getty Images / Andrew Hone

Doporučujeme

Články odjinud