Hamiltonův nástup přišel s poklesem teploty tratě

Hamiltonův nástup přišel s poklesem teploty tratě

Vozy Mercedes se v úvodu trápily. Když poklesla teplota tratě, Hamilton dosáhl potřebné přilnavosti a vybojoval páté místo. Rosberg se z pole position propadl na devátou příčku v cíli.

Ve Velké ceně Bahrajnu se potvrdila slova Nika Rosberga, který tušil, že v závodním režimu nebude Mercedes tak silný. Němec odstartoval do závodu na okruhu Sakhir z pole position a v úvodu se svou pozici snažil držet, ale v průběhu závodu se postupně propadal a dojel devátý. Naopak Lewis Hamilton se z devátého místa na startu dokázal dostat do skupinky, která v závěru bojovala o páté až osmé místo. Po krásném souboji s Markem Webberem právě pátou příčku vybojoval.

Hamiltonovi se během víkendu příliš nedařilo, takže byl s výsledkem závodu spokojen. "Byl to pro nás náročný víkend, ale zvládli jsme to a dojeli pátí. Můj závod nezačal dobře, staral jsem se o pneumatiky, ale během prvních dvou stintů jsem se opravdu trápil. Jakmile klesla teplota, auto se zlepšilo a dosáhl jsem přilnavosti, kterou jsem potřeboval, abych snižoval ztrátu," pochvaloval si mistr světa z roku 2008. "Na konci jsem měl velmi zábavnou bitvu s Markem. Toto umístění jsme opravdu potřebovali a byl jsem odhodlán ho získat. Bylo to dobré, čisté závodění kolo na kolo. Jsem velmi hrdý na to, co jsme v našich prvních čtyřech závodech dokázali."

Angličan dodal, že třetí místo v klasifikaci jezdců převyšuje jeho očekávání. "Musíme dál tvrdě pracovat a získat další výkon. Momentálně se držíme zuby nehty. Pokud uděláme další krok, můžeme snížit ztrátu," věří.

Rosberg byl po náročném závodě o poznání méně spokojen. "Stejně jako bylo pěkné startovat z prvního místa, bylo tvrdé dojet na deváté pozici. Dnes jsem se v autě necítil dobře, opravdu to pro mě nebyla žádná zábava. Na konci jsme přešli na strategii čtyř zastávek, ale nestačillo to. Zadní pneumatiky jsme na konci hodně opotřebovali. Dost jsem se trápil a nedokázal jsem dostatečně zabrat," vysvětloval. "Je před námi hodně práce, musíme se zaměřit na to, proč není naše závodní tempo takové jako kvalifikační. Doufejme, že můžeme učinit nějaké kroky, než začne evropská část sezony."

Šéf týmu Ross Brawn upozornil, že vozy nejvíc ztrácely v úvodní fázi při vyšších teplotách tratě. "Pneumatiky jsou stejné pro všechny a za vysokých teplot se nám na nich nedaří tak jako našim konkurentům. V této oblasti se musíme zlepšit. Ve druhé polovině závodu, když se trať ochladila, nebylo naše tempo špatné, zejména Lewisovo. Máme dvě auta na bodech, oba jezdci si užili vzrušující závodění kolo na kolo a mechanici skvěle zvládli zastávky. Lewis i Nico odvedli vzhledem k možnostem auta dobrou práci," zhodnotil.

V podobném duchu jako Brawn se vyjádřil i výkonný ředitel závodního týmu Toto Wolff.

Doporučujeme

Články odjinud