Hamiltonova upovídanost na Twitteru McLaren moc nenadchla

Hamiltonova upovídanost na Twitteru McLaren moc nenadchla

Zatímco se fanoušci mohli těšit z nefiltrovaných komentářů Lewise Hamiltona, McLaren musel korigovat PR faux pas svého pilota.

Není tajemstvím, že jezdci v drtivé většině případů říkají jen to, co jim schválí nebo nadiktují PR (vztahy s veřejností) oddělení týmů. Hamilton byl však svojí kvalifikační ztrátou na týmového kolegu Buttona ve Spa natolik frustrován, že po delší době nechal znovu volný průchod svým emocím.

Po kvalifikaci nejdříve poměrně naštvaně na svém Twitteru vysvětlil, že za jeho ztrátu může starší verze zadního přítlačného křídla, v neděli pak dokonce zveřejnil obrázek telemetrie, která srovnávala jeho kolo s tím Buttonovým. McLaren mu samozřejmě nařídil vše smazat a situaci uklidňoval vyjádřením, že volba typu zadního křídla byla kolektivním rozhodnutím.

"Myslím, že to byla chyba úsudku," konstatoval šéf McLarenu Martin Whitmarsh. "Požádali jsme ho, ať to smaže, což udělal. Myslím, že si to uvědomil a že to na jeho víkend pak nemělo vliv."

Pro tým se jedná nejen o problém z hlediska PR, ale také z pohledu důvěrnosti dat. Alex Wurz, jenž dřív pracoval pro tým z Wokingu a teď je zaměstnán u Williamsu, se Hamiltonovi vysmál slovy: "Mohl bys taky tweetnout závodní strategii a nastavení auta? Díky kámo."

Z McLarenu si utahovali i ostatní. Ovšem zatímco technický šéf Paddy Lowe uznal, že se ze strany Hamiltona jednalo o pochybení, popřel, že by tak soupeři získali nějaká důležitá data. Jde hlavně o princip.

"Oslovilo mě (na toto téma) několik inženýrů a nebylo to moc příjemné," řekl. "Nepříjemné to ale ve skutečnosti bylo spíš v tom smyslu, že data se světem prostě nesdílíme. Ta konkrétní zveřejněná data naším konkurentům moc k užitku nebudou, řekl bych."

"Je to chyba, kterou udělal Lewis, teď už to ví. Byla to skutečná chyba z jeho strany, ale on si pořádně neuvědomil podstatu těch informací. Inženýři to neradi vidí, protože naše životy trávíme tím, že držíme věci v tajnosti. Jde spíš o princip, než o to, co konkrétně uniklo."

Hamilton odmítl po závodě tento incident komentovat. "Nevím, o čem hovoříte," odbyl novináře.

Šéf Red Bullu Racing Christian Horner řekl, že v jeho týmu by taková záležitost byla brána mnohem vážněji, považoval by to za porušení povinnosti mlčenlivosti o důvěrných datech.

Doporučujeme

Články odjinud