Hamiltonova rychlost na motorce vzbuzuje obavy, přiznal superbikový pilot

Hamiltonova rychlost na motorce vzbuzuje obavy, přiznal superbikový pilot

Motocyklový jezdec Yamahy v mistrovství světa superbiků Michael van der Mark řekl, že během testu se snažil přimět Lewise Hamiltona jet trochu pomaleji, jelikož rychlost mistra světa formule 1 vyvolávala obavy.

Hamilton si minulý víkend na okruhu ve španělském Jerezu vyzkoušel motocykl Yamaha YZF-R1, během testu s ním na trati byli také tovární jezdci van der Mark a Alex Lowes.

„Lewis už (předtím) absolvoval dva dny na trati na svém motocyklu a lidé z jeho týmu byli trochu znepokojeni jeho rychlostí. Byl velmi rychlý, ale neměl jezdecký styl. Lidé v jeho týmu proto usoudili, že na trať pozvou i profesionály, aby mu dali pár tipů,“ řekl van der Mark pro Motorsport.com.

Pětinásobný mistr světa měl během testu také drobnou nehodu, při které však nebyl zraněn.

„Během prvního dne jsem byl na trati s Lewisem sám, druhý den se k nám připojil můj týmový kolega Alex Lowes. První den jsem se jen snažil o to, abych ho trochu zpomalil. Musel jsem ho brzdit, protože se vůbec nebojí a snažil se projíždět zatáčkami tak rychle jako by jel autem. Během druhého dne jsme hodně pracovali na jeho stylu.“

Van der Mark přiznal, že Hamiltona obdivuje a spolupráci s letošním mistrem světa F1 si užíval.

„I když to bylo jen pro zábavu, tak byl velmi motivovaný se učit. Ptal se na spoustu věcí, a to je opravdu výjimečné. Je vidět, že to bere jako zábavu, ale dává do toho všechno.“

Hamilton ztrácel přibližně sedm sekund

Van den Mark, který skončil v letošní sezóně na třetí pozici, přitom nedokázal odhadnout, jak konkurenceschopný by Hamilton mohl být v závodech superbiků.

„Vidíte, že se vůbec nebojí. Nemá ani žádné pochybnosti, přičemž mnoho jezdců nějaké má. To samé je i v autě, je to zkrátka jeho přirozený talent. Rozhodně umí řídit motorku, nevím, o kolik rychleji by mohl jet,“ řekl.

„Vím, že dokáže být mnohem rychlejší, ale je těžké odhadovat, co by mohl na motorce udělat. Odjel teď jen čtyři dny a byl o nějakých sedm sekund pomalejší než my. I tak je ale rychlejší než většina dalších jezdců během volných dní na okruhu. Můžete vidět, že má výjimečný talent, ale nevím, jestli by to chtěl dělat i na plný úvazek.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud