Hamiltonova chyba mě stála boj o pole position, říká Rosberg

Hamiltonova chyba mě stála boj o pole position, říká Rosberg

Lewis Hamilton připustil, že zatím neví, co stálo za jeho chybou v kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska. Brit odstartuje až z deváté pozice.

Daniel Ricciardo z Red Bullu před čtrnácti dny přerušil ve Velké ceně Kanady vítěznou šňůru jezdců Mercedesu v letošní sezóně.

Dnes byl Mercedes poprvé poražen také v kvalifikaci, když senzační pole position pro Williams vybojoval Felipe Massa, kterého v první řadě doplní jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Nejlepší z pilotů Mercedesu Nico Rosberg odstartuje ze třetí příčky. Kvalifikace se naopak vůbec nepovedla Hamiltonovi, který v prvním měřeném pokusu v Q3 udělal chybu v osmé zatáčce a vyjel mimo trať.

F1AUT2014_JK1585225.jpgF1AUT2014_JK1585242.jpgF1AUT2014_JK1585283.jpg

V závěrečném rychlém kole pak při brzdění do druhé zatáčky dostal smyk. „Nedokážu si to vysvětlit, prostě jsem se roztočil. Šlápl jsem na brzdu a ty zadní se zablokovaly,” vysvětlil Hamilton. „Nejsem si jistý, proč tomu tak bylo. Musím se podívat na data. Není tu příliš mnoho zatáček, jsou tu ale dlouhé rovinky a my máme nejlepší motor, takže doufejme, že se dokážu propracovat pořadím.”

Na Hamiltonovu chybu přitom doplatil jeho kolega Rosberg, který podle svých slov mohl bojovat o pole position. „Nečekal jsem, že budou jezdci Williamsu vpředu, ale odvedli dobrou práci. Lewis se v tom posledním kole přede mnou roztočil a já musel zpomalit. Stálo mě to dvě desetiny a pak už nebylo možné se zlepšit. To mě dnes rozhodně stálo hodně, třetí pozice je ale pro start dobrá.”

„Lewisův první pokus v Q3 by nebýt chyby v posledním sektoru zřejmě stačil na pole position. Ve druhém pokusu se pak roztočil. Nico nebyl v průběhu kvalifikace spokojen s vyvážením vozu, stěžoval si na nedotáčivost a v posledním rychlém kole musel kvůli žlutým vlajkám zpomalit,” zhodnotil výkon Mercedesu po kvalifikaci Toto Wolff.

 

Doporučujeme

Články odjinud