Hamiltona zradil tlak paliva, Button měl v závěru horší pneumatiky

Hamiltona zradil tlak paliva, Button měl v závěru horší pneumatiky

Lewis Hamilton musel z Velké ceny Abú Zabí odstoupit kvůli problémům s tlakem paliva. Jenson Button měl v závěru opotřebenější pneumatiky než Sebastian Vettel a skončil čtvrtý.

U McLarenu určitě od Velké ceny Abú Zabí čekali více. Lewis Hamilton ze závodu odstoupil z prvního místa, Jenson Button v závěru neudržel třetí pozici a skončil čtvrtý.

Button sportovně pogratuloval vítěznému Kimimu Räikkönenovi. "Je to muž mála slov, ale závodí naplno. Vítězství si dnes naprosto zasloužil. Pro mě to byl celkem zábavný závod, měl jsem několik bitev s Markem, Sebastianem a Pastorem. Bohužel jsem dnes neměl v autě takovou rychlost, abych mohl bojovat s nejlepšími," vysvětloval mistr světa z roku 2009. "Auto se chovalo jinak než v pátek. Nemohl jsem dosáhnout správné přilnavosti, což bylo zvláštní. A na konci jsem nedokázal Sebastiana udržet za sebou, měl novější pneumatiky. Nebylo možné dosáhnout stejné trakce na starších středních pneumatikách jako na jeho novějších měkkých."

Hamilton odstoupil z prvního místa v krátké době již podruhé a prohlásil, že je deprimovaný. "Celý víkend jsem měl dobrou rychlost. Cítím, že jsme dnes určitě mohli vyhrát. Měl jsem problém s tlakem paliva. Bylo to náhlé. Vjížděl jsem do zatáčky a auto najednou zhaslo," litoval. "Jediná chyba, kterou jsem za celý víkend udělal, přišla ve druhém kole, kdy ještě nebyly mé brzdy zahřáté a já zablokoval kola v osmé zatáčce. Pak šlo všechno opravdu dobře. Řídit auto bylo jako sen. Přidával jsem a stále ujížděl, pak přišel problém."

Oba jezdci se shodují, že tým má ještě šanci vše napravit v Austinu a Sao Paulu. Button připomněl, že vzhledem k odstoupení Hamiltona tým ztratil na Ferrari další body v souboji o druhé místo v Poháru konstruktérů. "Byla to velká škoda, ale zbývají dva závody, ve kterých to můžeme srovnat," řekl odhodlaně. "Doufám, že se můžeme vrátit dopředu. Rád bych před koncem sezony přidal pro Vodafone McLaren Mercedes jednu nebo dvě výhry," dodal Hamilton, který bude příští rok závodit za tým Mercedes.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh připomněl, že Hamilton až do svého nezaviněného odstoupení závodu jednoznačně dominoval. Pochválil i Buttona a pogratuloval Räikkönenovi. "Je to náš starý přítel, vyhrál pro McLaren devět velkých cen, odvedl dobrou práci," pochválil svého bývalého jezdce. Zároveń připomněl zajímavou statistiku. "Než Lewis odstoupil, posunul vzdálenost, kterou vozy McLaren strávily v čele velkých cen na padesát tisíc kilometrů. Jenson čtvrtým místem zajistil pro McLaren padesátý šestý závod na bodech v řadě, čímž jsme překonali rekord, který dosud drželo Ferrari."

Dále Whitmarsh připomněl, že nyní se formule 1 přesouvá do USA, kde by rád McLaren navázal na Hamiltonovu výhru z roku 2007 v Indianapolis, kdy se na půdě Spojených států amerických jela F1 naposledy.

Doporučujeme

Články odjinud