Hamiltona nadchl ovál v Monze, proč tam nejezdíme, ptá se?

Hamiltona nadchl ovál v Monze, proč tam nejezdíme, ptá se?

Lewis Hamilton před pár dny zavítal do Monzy, kde se se setkal se Stirlingem Mossem a vyzkoušel si nejen starý stříbrný šíp ale také místní ovál.

Ovál na Monze byl ve špatném stavu, ale prošel rekonstrukcí. „Nerovnosti jsou ale horší než za nás,“ smál se Stirling Moss.

Hamilton se po ovále projel rychlostí 180 km/h, ale dozvěděl se, že v polovině 50. let zde jezdci dosahovali rychlosti až 250 km/h. Sklon dráhy je přitom místy až 38 stupňů.

F1 se zde představila v letech 1955, 1956, 1960 a 1961. Pak bylo závodění na oválu zakázáno kvůli bezpečnosti.

Hamilton si ale myslí, že by se mohlo vrátit. „Nevidím důvod, proč bychom nemohli jezdit po sklopené dráze,“ řekl pro Auto Motor und Sport. „Když se zatáčky znovu přeasvaltují a nahoru se dá ochranné pletivo, tak by to mohlo jít. V NASCAR to zvládají. Dokážete si představit, jak by vypadaly závody s našimi dnešními auty? Byla by to neuvěřitelná show,“ dodal nadšeně Hamilton. 

Show by to určitě byla, ale v dnešní F1, kde jsou velké únikové zóny a další prvky, by byl podobný nápad jen těžko realizovatelný. FIA by nejen že nestačilo pletivo ale zřejmě ani zeď. Navíc by byl problém s nastavením světlé výšky, hrboly, které by vznikaly při otřesech (ovál je na pilířích, které při zátěži nejsou zrovna statické) apod.

I když závody formulových vozů na ovále nejsou dnes ničím nemožným. Konec konců se nám blíží slavný závod 500 mil Indianapolis.

ham1.jpgham2.jpgham3.jpg

Foto: Mercedes

Doporučujeme

Články odjinud