Hamilton zakládá komisi, která má podpořit diverzitu v motorsportu

Hamilton zakládá komisi, která má podpořit diverzitu v motorsportu

Šestinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton má v plánu založit komisi se zaměřením na zlepšení rozmanitosti v motorsportu, která má umožnit „skutečné, hmatatelné a měřitelné změny“.

Po protestech proti rasové nespravedlnosti v reakci na smrt afroameričana George Floyda bělošským policistou na konci května ve Spojených státech amerických se začal Hamilton coby první pilot černé pleti ve formuli 1 k této otázce vyjadřovat.

„Lidé, které jsem respektoval, se rozhodli nic neříkat, to mi zlomilo srdce. Proto jsem musel promluvit,“ píše Hamilton ve sloupku v novinách The Sunday Times.

Pilot Mercedesu také popsal své vlastní zkušenosti s rasismem v motorsportu. „S rasismem bojuji celou svou kariéru – od dětí, které po mně ještě v motokárách házely různé věci, až po posměšky fanoušků s černými tvářemi při velkých cenách v roce 2007 (v první Hamiltonově sezóně ve F1, pozn. redakce),“ a dodal, že „jsem zvyklý, že se za mě nikdo nepostavil, když jsem čelil rasismu, protože nikdo osobně nechápe nebo necítí moje zkušenosti.

„Komunita formule 1 mi v průběhu kariéry dala pocit, že v tomto sportu je vítaný pouze určitý typ lidí – s určitým vzhledem, kteří pochází z určitého prostředí, takoví, kteří hrají podle jistých nepsaných pravidel. Dokonce i nyní mi média kladou jiné otázky než mým soupeřům. Přímo i nepřímo mě obviňují – nejsi dostatečně britský, nejsi dost skromný, nejsi dostatečně milovaný veřejností.“

Ve snaze zlepšit diverzitu v motorsportu proto Brit v článku informoval o založení Hamiltonovy komise ve spolupráci s Královskou akademií inženýrství.

„Z toho důvodu jsem se rozhodl spolupracovat s Královskou akademií inženýrství a vytvořit Hamiltonovu komisi určenou na přezkoumání možností, jak by mohl motorsport sloužit k seznámení většího množství mladých lidí černé pleti s vědou, technikou, technologiemi a matematikou a nakonec je zaměstnat v našich týmech nebo dalších inženýrských sektorech.

„Doufám, že se Hamiltonova komise postará o skutečnou, hmatatelnou a měřitelnou změnu. Když se za 20 let ohlédnu, chci vidět sport, který dal spoustu příležitostí stydlivému černému dítěti z pracující třídy ze Stevenage, aby se stal tak diverzním a multikulturním, jakým je svět, ve kterém žijeme.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud