Hamilton: Vymanil jsem se z vlivu dvou kmotrů, otce a Rona Dennise

Hamilton: Vymanil jsem se z vlivu dvou kmotrů, otce a Rona Dennise

Svým přestupem k Mercedesu získal Lewis Hamilton volnost, po které toužil a které se mu nedostávalo. Teď je sám sebou.

Hamilton doufá, že změna týmu prospěla nejen jemu. "Doufám, že mě lidé vnímají od roku 2007 jinak," řekl v rozhovoru pro Daily Mail. "Kam moje paměť sahá, byl jsem v řízeném prostředí a teprve nedávno jsem se z něj dostal ven. Teď už mě nic neřídí. Samozřejmě mám šéfa Rosse Brawna, ale teď se rozhoduji sám a nemusím nikomu podávat zprávy."

To v minulosti neplatilo v profesionálním ani soukromém životě. "Byly doby, kdy jsem učinil rozhodnutí a dělal si s ním starosti, že jsem se mýlil, a to kvůli tomu, jak jsem byl vychován, abych vzhlížel ke svému otci," vysvětloval. "Pocitově jsem byl jsem pod velkým tlakem, a to teď nemám. Můžu zavolat svému otci a říct mu, že jsem si koupil dům nebo auto a podělit se o to s ním. Ten vztah je jiný. S mým otcem je to teď skvělé. Nestalo se to hned. Bylo tu hodně diskuzí, ale čas je lék. Bylo to o zbavení se starostí."

Podobně svázaný se Hamilton cítil ve Wokingu. "Jistě, jsou tu paralely mezi opuštěním Rona Dennise a redefinováním vztahu s mým otcem. Oba jsou mocní a ambiciózní lidé. Můj otec je hlava celé rodiny. Je jako kmotr a všichni za ním chodí se svými problémy. A Ron je takový u McLarenu."

Součástí procesu dospívání se u Hamiltona stala větší odolnost vůči kritice. S nesouhlasnými názory si nelámal hlavu, už když oznámil svůj přestup k Mercedesu. Dřív se nechal ovlivňovat.

"Chvíli mi to trvalo, než jsem se dostal sem. Před třemi lety mi v osobním životě někdo říkal věci, které mě ovlivňovaly, a závodění nešlo dobře, takže také v médiích bylo hodně negativních věcí. Vadilo mi to. Vypadalo to jako snaha mě do takové pozice dostat a způsobilo to hodně problémů."

"Scházela mi energie, scházela mi motivace. Bylo to skoro jako deprese, protože to mělo mnoho stejných dopadů, podlamovalo to vůli jednat, podávat výkony. Nedokázal jsem se soustředit na práci. V jednu chvíli jsem jezdil a boural, bezdůvodně. Prostě mi to nesedělo."

"V této práci nemůžete myslet na nic jiného, musíte být neustále soustředění. Pořád jsem dokázal jezdit rychle, ale nedokázal jsem být soustředěný. Byl jsem rozptýlený. Ta osoba mi nechtěla pomoct. Nějak jsem to překonal. Už se nenechávám obklopovat negativními věcmi a naučil jsem se, jak to řešit."

Doporučujeme

Články odjinud